Antena Meniu Search
x

Ucraina neagă informaţiile despre otrăvirea participanţilor la negocierile de pace. Presa americană a scris că lui Abramovici îi ”cădea pielea”

Membrii delegaţiei ucrainene la negocierile de pace cu Rusia menite să pună capăt războiului au negat informaţiile conform cărora ar fi fost victime ale unui atac cu arme chimice. Wall Street Journal a scris ieri că Roman Abramovici și doi dintre membrii echipei ucrainene de negociere au suferit simptome de otrăvire. Și BBC a publicat o declarație a purtătorului de cuvânt al oligarhului rus, care confirmă că omul de afaceri a suferit simptomele unei presupuse otrăviri la negocierile de pace care au avut loc la Kiev la începutul lunii martie. Și The Guardian a relatat pe surse că cei trei au început să se simtă rău.

de Redactia Observator

la 29.03.2022, 12:10

Ucraina neagă informaţiile despre otrăvirea participanţilor la negocierile de pace. Presa americană a scris că lui Abramovici îi ”cădea pielea”
Ucraina neagă informaţiile despre otrăvirea participanţilor la negocierile de pace. Presa americană a scris că lui Abramovici îi ”cădea pielea” - Getty Images

Toţi membrii delegaţiei ucrainene s-au simţit bine, a declarat luni negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, potrivit presei locale. Serviciile secrete americane au negat și ele un presupus atac chimic sau o tentativă de otrăvire și au transmis că Abramovici și cei doi ucraineni au fost afectați de factori "de mediu"

"În sfera informaţională există în acest moment multe speculaţii, diferite teorii ale conspiraţiei şi elemente ale unor jocuri de informaţii", a spus Podoliak, citat de Agerpres. The Guardian, The Wall Street Journal și BBC au scris că printre simptomele avute de Roman Abramovici ar fi descuamarea pielii, dureri de ochi, pierderea temporară a vederii şi dureri de cap. 

The Wall Street Journal (WSJ) a informat luni că membrii delegaţiei ucrainene, inclusiv oligarhul rus Roman Abramovici, au fost otrăviţi la începutul lunii martie. Articolul a apărut înainte anunţului programării reluării negocierilor marţi, la Istanbul. 

O echipă a colectivului de jurnalişti de investigaţie Bellingcat a declarat că are confirmat că trei membri ai delegaţiei implicate în discuţiile de pace au prezentat simptome compatibile cu otrăvirea cu arme chimice în noaptea de 4 martie.

Pe acelaşi subiect

O presupusă victimă ar fi fost Abramovici. Nu se cunoaşte deocamdată dacă acesta a făcut declaraţii publice despre o posibilă otrăvire. Potrivit WSJ, linia dură de la Moscova urmărea să se asigure că discuţiile de pace se încheie cu un eşec.

Rustem Umerov, un alt membru al delegaţiei descris ca victimă a atacurilor de către WSJ, a scris luni dimineaţă pe Facebook că se simte bine. "Sunt bine. Acesta este răspunsul meu la toate bârfele răspândite în jur. Vă rugăm să nu aveţi încredere în nicio informaţie neverificată. Este în derulare, de asemenea, un război informaţional", a scris Umerov.

Un alt membru al delegaţiei ucrainene, Denis Kireev, a fost omorât prin împuşcare la Kiev pe 5 martie, în circumstanţe care rămân neclare. Conform informaţiilor apărute iniţial în presă, Kireev ar fi spionat pentru Rusia, deşi ulterior i s-au adus onoruri oficiale ca membru al serviciului militar de informaţii ucrainene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Ucraina neagă informaţiile despre otrăvirea participanţilor la negocierile de pace. Presa americană a scris că lui Abramovici îi ”cădea pielea”