Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cine este Robert Hur, procurorul care va investiga scandalul documentelor clasificate de la reședința lui Joe Biden

Robert Hur, procurorul special care se va ocupa de investigarea modului în care preşedintele Joe Biden a gestionat documente guvernamentale sensibile, se bucură de reputaţia unui profesionist şi a lucrat mulţi ani în administraţia americană inclusiv în timpul mandatului preşedintelui Donald Trump, care, de altfel, l-a numit la conducerea Biroului procurorului federal din Maryland, relatează The Washington Post. Joe Biden a încercat să minimizeze gravitatea faptelor, asigurând totodată că va colabora pe deplin cu autorităţile competente.

de Redactia Observator

la 12.01.2023 , 22:39

procurorul american Robert Hur Cine este Robert Hur, procurorul care va investiga scandalul documentelor clasificate de la reședința lui Joe Biden - Profimedia Images (arhivă)

Procurorul general Merrick Garland a anunţat joi că l-a numit pe Robert K. Hur, fost procuror federal în Maryland şi funcţionar de rang înalt al Departamentului de Justiţie, pentru a îndeplini funcţia de consilier (procuror) special  care să investigheze gestionarea documentelor clasificate găsite într-un fost birou al preşedintelui Biden şi în locuinţa acestuia din Delaware, transmite news.ro.

Robert Hur este un avocat cu experienţă care şi-a început cariera juridică ca funcţionar la Curtea Supremă, a lucrat ca procuror federal, a condus un Birou al procurorului federal, a fost funcţionar cu rang înalt al Departamentului de Justiţie şi a lucrat pentru unele dintre cele mai importante firme de avocatură din Washington.

Mulţi ani el a fost procuror federal la Biroul procurorului federal din statul Maryland, lucrând ca procuror federal adjunct acolo, apoi, timp de aproape trei ani, a condus respectiva instituţie.

Articolul continuă după reclamă

Născut în 1973, el este absolvent al universităţilor Harvard şi Stanford, iar după facultate a lucrat ca asistent juridic al fostului preşedinte al Curţii Supreme, William Rehnquist. Experienţa lui Robert Hur ca angajat al Departamentului de Justiţie a inclus posturi la sediul central al agenţiei, precum şi ani de zile ca procuror în Maryland.

Pe acelaşi subiect

El a lucrat ca asociat principal al procurorului general adjunct, fiind principalul consilier al lui Rod Rosenstein, procurorul general adjunct al preşedintelui Donald Trump. Înainte de această funcţie, a fost asistent special al lui Christopher Wray, cel care conducea la acea vreme divizia penală a Departamentului de Justiţie şi care a devenit ulterior director al FBI.

Robert Hur, numit de Trump procuror general în statul Maryland

Apoi, în 2017, Trump l-a ales pe Robert Hur să conducă Biroul procurorului general din Maryland, una dintre instituţiile de acest gen cu cea mai intensă activitate din ţară şi locul în care Hur petrecuse şapte ani ca procuror general adjunct. Hur a preluat funcţia în aprilie 2018, lucrând la cazuri de trafic cu droguri, fraudă şi infracţiuni violente. Sub supervizarea lui Hur, a precizat Departamentul de Justiţie, biroul său s-a concentrat în mod semnificativ şi pe securitatea naţională şi pe infracţiunile cibernetice, urmărind cazuri care implicau informaţii clasificate.

Robert Hur a părăsit biroul procurorului general al SUA în februarie 2021, devenind partener la biroul din Washington al proeminentei firme de avocatură Gibson, Dunn & Crutcher. Potrivit firmei, Hur a contribuit cu "zeci de ani de experienţă în guvern şi în practica privată" pentru a ajuta clienţii, persoane fizice şi companii.

Când a anunţat numirea lui Hur, procuroul general Merrick Garland a lăudat "cariera lungă şi distinsă ca procuror" a noului consilier special. Garland a menţionat o parte din activitatea anterioară a lui Hur, inclusiv în calitate de procuror federal în Maryland. "Mă voi asigura că domnul Hur primeşte toate resursele de care are nevoie pentru a-şi desfăşura activitatea", a promis Garland.

Procurorul special, însărcinat să stabilească dacă Joe Biden a încălcat legea

În noua sa calitate, de procuror special, Robert Hur va fi însărcinat să stabilească dacă Joe Biden a încălcat sau nu legea prin păstrarea unor documente guvernamentale după ce a părăsit postul de vicepreşedinte al SUA în 2017. "Circumstanţele extraordinare impun numirea unui procuror special pentru acest caz", a declarat Garland. "Această numire subliniază angajamentul Departamentului faţă de independenţă şi responsabilitate în cazuri deosebit de sensibile şi faţă de luarea unor decizii bazate exclusiv pe fapte şi pe lege", a punctat Garland.

Un alt procuror special numit de Garland, Jack Smith, are sarcina de a investiga reţinerea ilegală a altor documente clasificate, de data aceasta de către fostul preşedinte Donald Trump.

Luni seară, un reportaj al CBS News a dezvăluit că Joe Biden a păstrat documente clasificate din perioada în care a fost vicepreşedinte al lui Barack Obama. Documentele au fost găsite la Washington, în birourile grupului său de reflecţie politică, Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement, la 2 noiembrie 2022, cu câteva zile înainte de alegerile de la jumătatea mandatului. Aceste documente ar fi fost apoi predate discret Arhivelor Naţionale, iar descoperirea lor ar fi rămas secretă.

Casa Albă a refuzat iniţial să comenteze dezvăluirile făcute de CBS. Apoi, un avocat al lui Biden a recunoscut că un "număr mic de documente clasificate" au fost într-adevăr descoperite într-un dulap de către avocaţii personali ai lui Biden, în birourile Centrului, şi au fost predate Arhivelor Naţionale.

Miercuri, NBC News a dezvăluit că un nou set de documente a fost descoperit de echipa juridică a preşedintelui de data aceasta în reşedinţa privată a lui Biden din Wilmington, Delaware. Unele dintre documente se aflau în bibliotecă. Altele au fost depozitate în garajul în care se află Chevrolet Corvette-ul decapotabil al preşedintelui. Cea de-a doua casă a lui Biden, din staţiunea Rehobot Beach, a fost, de asemenea, verificată, dar nu au fost găsite alte documente.

Ce documente ar fi fost depozitate la reședința din Delaware a lui Joe Biden

Setul iniţial ar fi conţinut 10 documente clasificate, inclusiv rapoarte ale serviciilor de informaţii americane şi note informative despre Ucraina, Iran şi Regatul Unit. Unele au fost clasificate ca fiind "Top Secret", cel mai înalt nivel de confidenţialitate. Încă nu se ştie câte documente se aflau în cel de-al doilea set descoperit şi despre ce documente este vorba.

"Oamenii ştiu că iau în serios documentele clasificate", a declarat Joe Biden joi, ca răspuns la întrebările presante ale reporterilor. "Am spus, de asemenea, că noi cooperăm pe deplin şi complet cu ancheta Departamentului de Justiţie. Avocaţii mei au verificat alte locaţii în care au fost stocate documente din mandatul meu de vicepreşedinte şi au finalizat această analiză aseară. Aceştia au descoperit un număr mic de documente marcate clasificat în zonele de depozitare şi în dulapurile de arhivare de la domiciliul meu, din biblioteca mea personală”, a precizat Biden.

Situația în care se află președintele SUA complică politica americană

Această afacere îl pune pe preşedintele american într-o situaţie delicată din punct de vedere politic, în condiţiile în care se pregătea să-şi anunţe candidatura pentru un nou mandat de preşedinte. De asemenea, complică foarte tare eventuala decizie a Departamentul de Justiţie de a-l urmări penal pe Donald Trump pentru infracţiuni similare. De altfel, republicanii nu au ratat ocazia de a face o paralelă cu ancheta deschisă împotriva lui Donald Trump pentru posesie ilegală de documente clasificate, denunţând un dublu standard din partea Departamentului de Justiţie.

În august anul trecut, FBI a descins la reşedinţa privată a lui Donald Trump de la Mar-a-Lago, unde anchetatorii federali au găsit cutii întregi cu documente confidenţiale luate de fostul preşedinte atunci când a părăsit Casa Albă, care erau depozitate într-o cameră din club. Alte documente au fost găsite într-o unitate de depozitare închiriată de Trump în Palm Beach.

Democraţii subliniază însă că nu este vorba despre un caz identic: numărul de documente este mult mai mic în cazul lui Biden, iar fostul vicepreşedinte Biden le-a predat imediat ce au fost găsite Arhivelor Naţionale, în timp ce Trump a minţit în legătură cu existenţa lor şi apoi a refuzat în mod repetat să le returneze. Însă, din punct de vedere politic, aceste diferenţe sunt nesemnificative. Biden, care calificase drept "iresponsabilă" deţinerea de documente clasificate de către Donald Trump, se află într-o poziţie dificil de apărat.

Deținerea ilegală de documente clasificate, o încălcare gravă a legislației federale din SUA

Deţinerea ilegală de documente clasificate reprezintă o încălcare gravă a legislaţiei federale, indiferent de numărul de documente şi indiferent dacă păstrarea acestora a fost sau nu intenţionată. Legea privind spionajul prevede, pe de altă parte, că orice persoană care "permite, din neglijenţă, ca informaţiile clasificate să fie scoase din locul lor de păstrare este pasibilă de amendă sau închisoare".

Încălcarea de către Biden a acestei legi complică, de asemenea, poziţia Departamentului de Justiţie. Garland luase personal decizia de a trimite FBI-ul să percheziţioneze Mar-a-Lago. Numirea unui al doilea procuror special, cerută de aleşii republicani, contribuie la evitarea acuzaţiei de părtinire. Dar va fi dificil din punct de vedere politic pentru justiţia americană să-l acuze pe Donald Trump pentru fapte similare celor de care este acuzat acum şi Biden.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Cine este Robert Hur, procurorul care va investiga scandalul documentelor clasificate de la reședința lui Joe Biden