Antena Meniu Search
x

Video Documente de stat, rătăcite de Biden în locuința din Delaware. Un consilier special va investiga breșa de securitate, a anunțat procurorul general

Breşă de securitate la Washington. Noi documente cu secrete de stat, rătăcite de echipa preşedintelui Joe Biden, au fost găsite în locuinţa acestuia din Delaware. Informaţia a fost confirmată de Casa Albă, care nu a precizat, însă, ce informaţii clasificate conţin dosarele. Opoziţia şi fostul preşedinte Donald Trump cer anchetarea lui Joe Biden. Un avocat independent sau un consilier special va investiga dacă președintele Biden a gestionat greșit dosarele clasificate, a anunţat în această seară procurorul general Merrick Garland.

de Redactia Observator

la 12.01.2023, 20:53

Vezi și

Secretarul american al Justiţiei, Merrick Garland, a anunţat joi după-amiază că a numit un procuror special, Robert Hur, pentru investigarea cazului documentelor clasificate.

Robert Hur, fost procuror federal în statul Maryland, va revizui documentele clasificate găsite într-un fost birou universitar al lui Biden din Washington D.C. şi în reşedinţa acestuia din Wilmington, statul Delaware, potrivit Mediafax.

Documentele clasificate "top secret" au fost descoperite în garajul reşedinţei lui Joe Biden din Delaware și într-o cameră de lângă acesta. Descoperirea a fost făcută de avocaţii preşedintelui. Dosarele datează de pe vremea când Biden era vicepreşedinte în administraţia Obama. La începutul săptămânii, presa americană dezvăluia că 10 documente clasificate au fost găsite într-un birou pe care Joe Biden l-a folosit foarte des între 2017 și 2020. Erau încuiate într-un dulap şi vorbim inclusiv despre note ale serviciilor secrete despre Ucraina, Iran și Marea Britanie. 

Joe Biden, preşedintele Statelor Unite: Am fost informat despre această descoperire şi surprins să aflu că erau documente guvernamentale acolo, în acel birou. Însă nu ştiu ce cuprind documentele. Avocaţii mei nu au sugerat să întreb ce documente erau. Am predat cutiile. Au predat cutiile arhivelor naţionale. Şi cooperăm pe deplin. 

Pe acelaşi subiect

Descoperirea a fost făcută pe 2 noiembrie, înainte de alegerile de la jumătate de mandat pentru Congres, dar a fost păstrată secretă. Casa Albă nu a putut spune cum au ajuns documentele secrete în birourile lui Biden. 

Reporter: Cum este posibil ca descoperirea acestor documente să nu fi fost dezvăluită înainte de alegeri, atunci când au fost găsite? 

Karine Jean-Pierre, purtătoare de cuvânt Casa Albă: (N.r. Preşedintele Biden) a vorbit despre cum a fost suprins să afle despre documentele care fuseseră descoperite acolo. A explicat ce gândeşte despre asta. Nu voi detalia mai mult. Am făcut publice informaţii foarte transparente. 

Opoziţia şi fostul preşedinte Donald Trump cer anchetarea lui Joe Biden

Anchetat la rândul lui pentru că a sustras documente secrete de la Casa Albă, fostul preşedinte Donald Trump cere ca succesorul său să fie la rândul lui investigat.  

"Când va descinde FBI-ul în multele case ale lui Joe Biden, poate chiar la Casa Albă? Aceste documente nu erau, cu siguranţă, desecretizate", a transmis Donald Trump. 

Administraţia Biden susţine că situaţia este complet diferită, pentru că documentele găsite în birourile lui Biden nu erau supuse niciunei cereri sau investigații anterioare din partea Arhivelor Naționale. 

Cazul este investigat acum de Ministerul Justiţiei, în timp ce echipa liderului de la Casa Albă verifică toate sediile folosite de Joe Biden, pentru a se asigura că nu există şi alte dosare secrete rătăcite.  

În general, documentele secretizate trebuie gestionate astfel încât să protejeze confidențialitatea informațiilor pe care le conțin. Legea prevede să fie ţinute în seifuri, iar după ce un oficial îşi încheie mandatul, să fie predate arhivelor naţionale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Documente de stat, rătăcite de Biden în locuința din Delaware. Un consilier special va investiga breșa de securitate, a anunțat procurorul general