Antena Meniu Search
x

Cine sunt bătrânii care au dat afară din curte cu mâinile goale 3 soldați ruși înarmați: ”Au strigat la noi ”culcat!”. I-am înjurat în rusă”

Doi bătrîni din Voznesensk, regiunea Nikolaiev, au devenit eroii Ucrainei după ce au dat afară din curte cu mâine goale trei soldați ruși înarmați la începutul lunii martie. Imaginile filmate de o cameră de supraveghere instalată în curtea celor doi au impresionat întreaga lume și au devenit virale pe rețelele de socializare. Radio Europa Liberă i-a găsit pe cei doi ucraineni și a stat de vorbă cu ei, relatează Unian. 

de Redactia Observator

la 18.03.2022, 14:12

Vezi și

Confruntarea dintre cuplul de bătrâni și 3 soldați ruși s-a produs pe 2 martie, iar pe 11 martie ambasada SUA de la Kiev a publicat imaginile filmate de camere pe contulsău de Twitter cu mesajul: ”Salutăm acest cuplu de bătrani care a înfruntat 3 soldați ruși!”. În realitate, erau 4 soldați ruși înarmați care au ajuns la poarta casei și doar 3 au intrat în curte. Invadatorii ne-au amenințat și au tras în aer a povestit pentru Radio Europa Liberă bătrânul care i-a înfruntat, scrie agenția ucraineană de presă Unian

„Am văzut litera Z pe tancuri, apoi au venit 10-15 soldați de infanterie, am intrat în curte, văd pe camere că rușii încearcă sa intre”, a relatat bărbatul. El și soția lui au ieșit cu mâinile goale în întâmpinarea rușilor. Militarii i-au amenințat și au tras în aer. „I-am înjurat în rusă. S-au gândit că ne vor speria dacă strigă la noi „Culcat” și „Mâinile sus!” ... I-am înjurat iar în rusă... Apoi au început să tragă în aer ca să ne sperie...Încet i-am dat afară din curtea noastră și gata", a povestit neînfricatul ucrainean.

Bătălia de Voznesensk, o umilintă pentru armata rusă

Bătălia pentru Voznesensk a durat de două zile, pe 2 și 3 martie 2022, și a fost o mare înfrângere pentru armată rusă, potrivit The Wall Street Journal. Detalii despre luptă au început de abia acum să iasă la suprafață. Orașul de 35.000 de locuitori este un punct strategic din sudul Ucrainei, locuit în majoritate de etnici ruși și dacă era cucerit de forțele ruse, acestea aveau cale liberă pentru a intra în Odessa dinspre nord. Armata rusă ar fi pierdut atunci 100 de militari și 30 de tancuri și blindate potrivit WSJ. 

Pe acelaşi subiect

Forțele ucrainene, fomate din voluntari locali și armata profesionistă, au eliminat atunci un grup tactic de batalion rusesc. Victoria s-a datorat în mare parte și sprijinului oferit pe scară largă de localnici. „Toată lumea este unită împotriva inamicului comun”, a spus primarul în vârstă de 32 de ani din Voznesensk. Soldații ruși supraviețuitori au lăsat în urmă aproape 30 din cele 43 de vehicule ale lor - tancuri, transportoare blindate, lansatoare de rachete multiple, camioane - precum și un elicopter de atac Mi-24 doborât, potrivit oficialilor ucraineni din oraș. Rămășițele elicopterului și bucăți din blindatele arse sunt încă împrăștiate în jurul orașului. 

Forțele ruse s-au retras la peste 60 de km spre sud-est, unde alte unități ucrainene au continuat să îi atace. Unii s-au dispersat în pădurile din apropiere. Oficialii locali au spus că 10 soldați ruși au fost capturați într-o pădure.

„Nu am avut niciun tanc împotriva lor, ci doar lansatoare portabile de grenade, rachete Javelin și ajutorul artileriei”, a povestit Vadym Dombrovsky, comandantul grupului de recunoaștere al forțelor speciale ucrainene din zonă și localnic din Voznesensk. „Rușii nu se așteptau să fim atât de puternici. A fost o surpriză pentru ei. Dacă ar fi cucerit Voznesensk, ar fi tăiat tot sudul Ucrainei”.

Ofițerii ucraineni au estimat că aproape 100 de militari ruși au murit la Voznesensk, unele dintre cadavre au fost luate de trupele ruse în retragere sau au fost arse în crematorii mobile. 11 soldați ruși morți încă se aflau în această săptămână într-un vagon transformat în morgă, iar echipe ucrainene căutau alte cadavre în pădurile din apropiere. Pe alții sătenii i-au îngropat. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Cine sunt bătrânii care au dat afară din curte cu mâinile goale 3 soldați ruși înarmați: ”Au strigat la noi ”culcat!”. I-am înjurat în rusă”