Antena Meniu Search
x

În a patra săptămână de război, armata rusă și-a mutat ofensiva în vestul Ucrainei. "Este un război împotriva civililor"

Armata rusă şi-a mutat ofensiva către vestul Ucrainei. Cel puţin şase rachete de croazieră au lovit periferia oraşului Liov, considerat sanctuar, spre care s-au adăpostit mii de refugiaţi din oraşele baricadate. Obuzele au căzut în apropiere de aeroport şi au lovit o fabrică pentru reparat avioane. Alte raiduri aeriene şi bombardamente au lovit regiunile de Vest, dar şi cartiere rezidenţiale din Kiev, Harkov sau Cernihiv. În Mariupol continuă căutările printre dărâmăturile teatrului dramatic folosit drept adăpost. Nu există încă victime confirmate, iar Italia s-a oferit să reconstruiască clădirea după război.

de Redactia Observator

la 16.08.2022, 12:26

Vezi și

Sirenele au răsunat în această dimineaţă în mai multe oraşe din vestul Ucrainei. În Liov, obuzele au căzut la mai puţin de 6 km de cel mai mare aeroport din oraş şi au lovit depozite şi o fabrică pentru reparat avioane. Autorităţile ucrainene spun că cel puţin şase rachete de croazieră au fost lansate din Marea Neagră în oraşul aflat la mai puţin de 100 de km de graniţa cu Polonia. O nouă dovadă că niciun loc nu e sigur în Ucraina. 

Atacurile au continuat şi în capitala Kiev. Un om a murit şi alţi 19 au fost răniţi după ce obuzele au lovit un nou cartier rezidenţial. 

Vitaly Klitschko, primarul Kievului: Este un război împotriva civililor. Eu nu văd soldaţi aici sau vreo bază militară. Sunt doar apartamente în care locuiesc civili. 

Bombardamente în Kiev, Harkov, Cernihiv

Pe acelaşi subiect

În Harkov, armata rusă a lovit un centru comercial în aer liber, considerat unul dintre cele mai mari din lume. Focul s-a extins rapid către clădirile alăturate. Un pompier a murit în timp ce încerca să stingă flăcările, a confirmat primarul oraşului. 

La Cernihiv, doar ieri au fost 53 de civili ucişi printre care şi un cetățean american de 68 de ani. Veşti mai bune vin din Mariupol, după ce un parlamentar ucrainean a confirmat că adăpostul din Teatrul Dramatic a rezistat atacului cu rachete şi că oamenii sunt scoşi vii de sub dărâmături. 

Războiul s-ar putea intensifica mai mult şi la doar 300 de km de graniţele României. 

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: 14 nave s-au apropiat de Odessa. Sunt nave de tip Proiect 1171, dotate cu lansatoare de rachete de tip Grad, tunuri de 57 de milimetri şi alte tunuri aeriene de 25 de milimetri. Avantajul acestor nave este că pot transporta aproximativ 40 de blindate amfibii şi 20 de tancuri. Pot avea la bord până la 425 de militari complet echipaţi. 

Bilanțul pierderilor suferite de Rusia

Zeci de mii de oameni au fugit deja din Odessa spre România sau Republica Moldova, la ameninţarea armatei ruse, dar nu toţi sunt gata să îşi părăsească casele. 

Servicile secrete britanice susţin însă că înaintarea trupelor ruse la sol ar fi în mare parte blocată pe toate fronturile, iar soldaţii sunt demoralizaţi pentru că resursele alimentare şi combustibilul se epuizează. Ultimul bilanţ oferit de ucrainieni arată că peste 14.200 de soldaţi ruşi ar fi fost ucişi de la începutul conflictul. În timp ce capacitatea de luptă a Rusiei a fost destabilizată, Moscova acuză servicile secrete din Ucraina şi puteri din Vest că pun la cale o înscenare pentru folosirea armelor chimice. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » În a patra săptămână de război, armata rusă și-a mutat ofensiva în vestul Ucrainei. "Este un război împotriva civililor"