Antena Meniu Search
x

Cine sunt cei 7 oameni care controlează cu mână de fier China

Partidul Comunist Chinez și-a ales cei șapte oameni care să conducă țara în următorii cinci ani. Mulți dintre ei sunt loiali actualului lider Xi Jinping. Schimbări importante au avut loc și la vârful armatei, mai ales după lecția pe care a dat-o Ucraina.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 27.10.2022, 12:41

Membrii Comitetului Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist din China
Comitetul Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist din China - Profimedia Images

Șapte bărbați îmbrăcați în negru, pe o scenă din Beijing. Ei sunt cei care fac parte din noul Comitet Permanent al Biroului Politic, cel mai important organism decizional al Partidului Comunist din China și oamenii care vor decide calea de urmat a țării în următorii cinci ani. Și toți sunt aliați ai "Împăratului Roșu" Xi Jinping, care a confirmat că va conduce partidul pentru un al treilea mandat.

"După ani de politică și joc invizibil în cadrul partidului, acești șapte bărbați au ieșit în Sala Mare a Poporului. Și ceea ce este de remarcat este cât de mulți dintre oamenii din Comitetul permanent al Biroului Politic au legături strânse cu Xi Jinping", consideră Emily Feng, jurnalistă la postul public de radio american NPR.

Omul care a băgat metropola Shanghai în lockdown, promovat în Comitetul Permanent al Biroului Politic

"Li Qiang, unul dintre cei șapte, recent șef de partid în Shanghai, a supravegheat un lockdown dezastruos la începutul acestui an, care i-a lăsat pe rezidenți să moară în propriile case din lipsă de hrană și asistență medicală, dar a fost recompensat pentru că a urmat ordinele lui Xi Jinping, devenind următorul premier. Printre ei se numără și Ding Xuexiang, cândva secretar personal și consilier loial al lui Xi, și Wang Huning, un teoretician politic enigmatic a cărui gândire susține o viziune din ce în ce mai naționalistă a partidului asupra culturii și politicii externe. Toate acestea înseamnă că Xi Jinping are acum control absolut asupra partidului. Și în ceea ce privește guvernarea, ideologia, nu doar politica", este de părere Emily Feng.

Pe acelaşi subiect

"Toți cei șapte sunt fie protejați ai lui Xi Jinping, fie oameni care sunt favorizați de Xi Jinping pentru a-și îndeplini agenda conservatoare, semi-maoistă. Acest lucru va însemna că nu vor exista controale și echilibrări. Aceasta ar putea fi o situație potențial periculoasă, deoarece dacă Xi Jinping ar greși, atunci nimeni nu îndrăznește să-l corecteze", a declarat Willy Lam, cercetător-șef la think-tank-ul american Jamestown Foundation.

Xi Jinping și-a ales oamenii cu grijă și a ținut să transmită un mesaj puternic, la Congresul Partidului Comunist

Jurnalista de la NPC subliniază că a fost un moment curios în ceea ce de altfel era un weekend foarte atent regizat. Fostul secretar general Hu Jintao a fost escortat de pe scenă, aparent fără să vrea, chiar înainte de un vot important, în timp ce zeci de jurnalişti străini priveau. Hu are 79 de ani și a îmbătrânit vizibil de când a condus ultima dată partidul, în urmă cu un deceniu. A fost condus din cauza unei stări de sănătate sau îndepărtarea lui a fost încă un semn de la Xi Jinping că el este la conducere, se întreabă Emily Feng. "Episodul cu Hu Jintao a fost că Hu Jintao cred că încerca să ridice un fel de obiecție", a declarat Willy Lam.

Lăsat în afara Comitetului permanent și chiar a Biroului Politic a fost Hu Chunhua, un oficial de carieră capabil afiliat cu Hu Jintao și care nu este prieten cu Xi Jinping. Xi și-a încheiat apoi "epurarea" ținând un discurs grandios după dezvăluirea Comitetului permanent, jurând că partidul va apăra interesele chineze într-o lume care este din ce în ce mai ostilă ambițiilor sale. "În fața noilor provocări din noua călătorie a Chinei, trebuie să fim foarte vigilenți și să continuăm să promovăm conducerea partidului, astfel încât acesta să înflorească în auto-revoluție și să fie întotdeauna coloana vertebrală cea mai de încredere și puternică a poporului chinez", a declarat Xi Jinping.

Xi Jinping plănuiește să meargă înainte, cele mai controversate politici ale sale concentrând controlul politic în și în afara Chinei. Iar partidul, nu statul, are prioritate, punctează jurnaliștii de la NPR.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Cine sunt cei 7 oameni care controlează cu mână de fier China