Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Xi Jinping a învățat lecția de la Ucraina. Cum și-a ales noii generali de la vârful Armatei

Este posibil ca noii generali ai președintelui chinez Xi Jinping să fi fost selectați pentru loialitatea lor politică, dar aceste afinități ar putea servi cel puțin unui scop militar vital în orice plan de invazie a Taiwanului, asigurarea coeziunii și a fermității, transmite Reuters.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 27.10.2022 , 12:11

președintele Chinei Xi Jinping
Xi Jinping a învățat lecția de la Ucraina. Cum și-a ales noii generali de la vârful Armatei - Profimedia Images

Deși Comitetul permanent format din șapte oameni al Biroului Politic va lua decizia finală cu privire la orice acțiune din Taiwan, Comisia Militară Centrală va elabora și va executa planul de luptă, spun opt atașați militari asiatici și occidentali.

Trei noi generali au fost numiți duminică la vârful Armatei, după congresul cincinal al Partidului Comunist, un eveniment-manifest la care Xi Jinping a spus că China "nu va promite niciodată să renunțe la folosirea forței” pentru a prelua controlul asupra insulei.

China învață lecții de la "mocirla" în care a ajuns Armata Rusiei, după invazia Ucrainei

Articolul continuă după reclamă

Patru analiști de securitate și patru atașați militari spun că "mocirla" ucraineană în care a ajuns Armata Rusiei a demonstrat cât de vitală ar fi viteza - atât în ​​mobilizare cât și în execuție - pentru orice plan chinez de invazie, parțial pentru a preveni mobilizarea forțelor taiwaneze și a sprijinului internațional.

Pe acelaşi subiect

"Dacă Xi Jinping va apăsa pe trăgaci în Taiwan, atunci nu își poate permite nicio disidență din partea Comisiei Militare Centrale", a declarat consilierul strategic din Singapore, Alexander Neill. "Pentru a-și asigura orice fel de avantaj, ar trebui să se miște rapid, fulgerător. Nu există loc pentru divergențe. Aceasta a fost întotdeauna gândirea chineză despre Taiwan, iar impasul din Ucraina a confirmat necesitatea de a evita blocarea într-o dezvoltare logistică lentă​", a adăugat Neill.

În primele două mandate, Xi a epurat mii de ofițeri de acuzații de corupție și a încercat să întărească controlul partidului asupra armatei. Xi și-a întărit și mai mult controlul asupra comandamentului său militar, cu trei noi generali numiți în comisia de șapte persoane și o prelungire dincolo de vârsta de pensionare acordată celui mai apropiat confident al său militar, generalul Zhang Youxia.

"Această ruptură a precedentului este folosită în avantajul său, pentru a atinge două obiective simultan. Pentru a se asigura că soldatul de vârf al Armatei de Eliberare a Poporului este cineva bine versat în comanda operațională și este de încredere din punct de vedere politic", a spus James Char, un expert militar la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Sinagpore, referindu-se la menținerea lui Zhang în postul său după vârsta de pensionare.

Ministerul chinez al Apărării nu a răspuns la întrebările Reuters.

Armata Chinei s-a modernizat și are o echipă solidă, dar există întrebări uriașe privind capacitatea de a conduce un război

Unii analiști și atașați au descris comisia ca un grup interconectat și strâns care îmbină experiența operațională și loialitatea politică, menținând în același timp o legătură cu ultimul război al Chinei, împotriva Vietnamului.

Zhang Youxia, în vârstă de 72 de ani, este descris în raportul Pentagonului din 2021 privind modernizarea militară a Chinei drept un "prinț" al Armatei Populare de Eliberare, al cărui tată a servit alături de tatăl lui Xi Jinpng la sfârșitul Războiului Civil Chinez din 1949. 

Un altul dintre protejații lui Zhang, generalul Li Shangfu, a fost de asemenea promovat în comisie. În mod crucial, Li are experiență cu forțele de sprijin strategice digitalizate ale Armatei Populare de Eliberare, un organism care acoperă războiul electronic, cibernetic și spațial. 

Generalul He Weidong va servi ca al doilea vicepreședinte sub Zhang. El a fost promovat în funcție după prestația avută la Comandamentului Teatrului de Est, care este responsabil pentru operațiunile din Taiwan. El a supravegheat exercițiile militare fără precedent și testele cu rachete din jurul Taiwanului în august, pe care Beijingul le-a declanșat pentru a protesta împotriva vizitei la Taipei a liderului Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi.

Liu, în vârstă de 58 de ani, împreună cu Zhang, au experiență de luptă datând de la conflictul cu Vietnam, care a continuat până la sfârșitul anilor '80. "Această legătură cu campania problematică din Vietnam este o reamintire a faptului că, pentru toate progresele Armatei Populare de Eliberare din ultimii ani, există o lipsă flagrantă de experiență modernă de luptă", a spus un atașat militar asiatic, sub condiția anonimatului. "Toate antrenamentele, exercițiile și paradele nu pot înlocui asta. Oricât de coerentă ar fi această echipă, există întrebări uriașe despre capacitatea Armatei de a conduce un război - pentru ei și pentru cei din exterior care analizează situația", a adăugat acesta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Xi Jinping a învățat lecția de la Ucraina. Cum și-a ales noii generali de la vârful Armatei