Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cine sunt cei şase diplomaţi britanici expulzaţi de Rusia. Răzbunare pentru că Ucraina e lăsată să lovească Rusia cu Storm Shadow

Război în Ucraina. Rusia expulzează șase diplomați britanici, pe care-i acuză de spionaj şi sabotaj.  Este o escaladare a tensiunilor în contextul în care Londra va permite cel mai probabil Ucrainei să-i utilizeze rachetele cu rază lungă de acţiune Storm Shadow pentru atacuri pe teritoriul Rusiei. Vladimir Putin a spus joi că acestea nu pot fi lansate fără implicarea directă în război a NATO. O decizie oficială în cazul utilizării rachetelor de croazieră în Rusia nu a fost luată încă. 

de Redactia Observator

la 13.09.2024 , 13:31

Cine sunt cei şase diplomaţi britanici expulzaţi de Rusia. Răzbunare pentru că Ucraina e lăsată să lovească Rusia cu Storm Shadow
Cine sunt cei şase diplomaţi britanici expulzaţi de Rusia. Răzbunare pentru că Ucraina e lăsată să lovească Rusia cu Storm Shadow - FSB

Serviciul de securitate rus FSB a anunţat vineri că a retras acreditările a şase diplomaţi britanici de la Moscova al căror comportament ar fi semnalat activităţi de spionaj şi sabotaj, relatează Reuters. FSB susţine că dispune de documente care arată că un departament pentru relaţii externe de la Londra responsabil cu Europa de est şi Asia centrală se ocupă de coordonarea a ceea ce serviciul rus a calificat drept "escaladarea situaţiei politice şi militare" şi a fost însărcinat de asemenea cu asigurarea înfrângerii strategice a Rusiei în războiul cu Ucraina.

Rusia expulzează şase diplomaţi britanici, acuzându-i de spionaj şi sabotaj

"Astfel, faptele dezvăluite creează temei pentru a considera activităţile diplomaţilor britanici trimişi de conducere la Moscova ca ameninţând securitatea Federaţiei Ruse", potrivit unui comunicat al FSB. "În acest sens, pe baza documentelor furnizate de FSB şi ca răspuns la numeroasele măsuri neprietenoase luate de Londra, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, în cooperare cu agenţiile interesate, a retras acreditarea a şase membri ai departamentului politic al Ambasadei britanice la Moscova în ale căror acţiuni au fost găsite semne de spionaj şi sabotaj", conchide FSB.

Articolul continuă după reclamă

Cine sunt diplomaţii britanici expulzaţi de Rusia 

Pe acelaşi subiect

Numele celor şase diplomaţi au fost difuzate pe televiziunea de stat rusă, care a prezentat şi fotografii cu aceştia. Canalul TV Rossiya 24 a enumerat numele diplomaților cărora li s-au retras acreditările 

  • 1.Jessica Davenport
  • 2.Callum Andrew Duff
  • 3.Grace Alvin
  • 4.Catherine McDonnell
  • 5.Blake Patel
  • 6.Thomas John Hickson Stevinet

"Englezii nu au dat curs semnalelor noastre privind necesitatea de a pune capăt acestei practici (de a desfăşura activităţi de informaţii în Rusia), aşa încât am decis expulzarea celor şase, pentru început", a declarat pentru postul Rossia-24 un angajat al FSB. FSB a mai spus că Rusia le va cere şi altor diplomaţi britanici să se întoarcă mai devreme în ţară dacă se constată că sunt angajaţi în activităţi similare.

Ziarul Izvestia scrie, citând FSB, că diplomații britanici au recrutat adolescenți ruși, au organizat ceea ce ruşii numesc provocări și au purtat discuții la reședința ambasadorului britanic la Moscova cu persoane din opoziție.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a afirmat, citată de agenţia de presă publică rusă TASS, că activităţile ambasadei britanice de la Moscova au depăşit cu mult convenţiile diplomatice şi i-a acuzat de desfăşurarea de activităţi deliberate împotriva poporului rus. Măsura vine în condiţiile în care, foarte probabil, Londra va permite cel mai probabil Ucrainei să-i utilizeze rachetele cu rază lungă de acţiune Storm Shadow pentru atacuri pe teritoriul Rusiei.

Ucrainei i se va acorda dreptul de a lovi în Rusia cu rachete britanice Storm Shadow, nu şi cu cele americane  ATACMS

Ucrainei i se va acorda dreptul de a lovi în Rusia cu rachete britanice Storm Shadow britanice sau echivalentele franceze Scalp, dar nu şi cu rachete americane ATACMS, potrivit The Telegraph.

Marea Britanie a decis să permită Ucrainei să folosească rachete de croazieră Storm Shadow pentru a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei, a relateat The Guardian pe 11 septembrie, citând surse guvernamentale britanice. Potrivit Bloomberg, în timpul vizitei de la Kiev, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken şi ministrul britanic de externe, David Lammy l-au presat pe Volodimir Zelenski să elaboreze un plan pe termen mai lung pentru anul viitor. Americanii vor să afle mai bine ce vrea Ucraina să lovească în Rusia și de ce.

Nu este clar când ar urma să fie anunţată o decizie în acest sens. Premierul britanic Keir Starmer se întâlneşte vineri cu Joe Biden la Washington, dar săptămâna aceasta nu este așteaptă nicio schimbare semnificativă a politicii. Relaxarea restricțiilor de atac în Rusia cu rachete de croazieră occidentale nu va fi luată înainte de întâlnirea liderilor mondiali la ONU, pe 24 septembrie. 

Potrivit POLITICO, negocierile au loc într-un cerc restrâns de oficiali de la Casa Albă care discută despre un acord din partea SUA ca Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune fabricate de britanici, dar care conțin componente americane, pentru a lovi ţinte în interiorul Rusiei. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » Cine sunt cei şase diplomaţi britanici expulzaţi de Rusia. Răzbunare pentru că Ucraina e lăsată să lovească Rusia cu Storm Shadow