Antena Meniu Search
x

Comisia Europeană anchetează X, fostul Twitter. Platforma lui Elon Musk, acuzată că a promovat conținut ilegal și dezinformări

Platforma de socializare X, fostul Twitter, este investigată pentru că ar fi încălcat legislația UE privind dezinformarea, conținutul ilegal și transparența, a anunțat Comisia Europeană. Decizia de a lansa o procedură oficială de încălcare a dreptului comunitar împotriva companiei, deținută de Elon Musk, vine la câteva săptămâni după ce X a fost rugată să dovedească că respectă noile legi menite să elimine discursul instigator la ură, rasismul și știrile false de pe platformele din UE, transmite The Guardian.

de Redactia Observator

la 18.12.2023, 17:41

Elon Musk, CEO-ul Tesla, SpaceX și Twitter
X, fostul Twitter, va fi investigat pentru că ar fi încălcat legislația UE privind discursul instigator la ură și știrile false - Profimedia

În conformitate cu Legea privind serviciile digitale, care a intrat în vigoare în august, o companie poate fi amendată cu 6% din venitul său global sau i se poate interzice să își desfășoare activitatea pe teritoriul UE dacă se constată că a încălcat legea.

Thierry Breton, comisarul UE însărcinat cu aplicarea legislației comunitare în acest domeniu, a confirmat demararea investigației într-o postare pe platforma lui Musk.

"Astăzi deschidem o procedură oficială de încălcare a dreptului comunitar împotriva @X", a scris acesta, precizând că măsura a fost luată pe motiv de "suspiciune de încălcare a obligațiilor de combatere a conținutului ilegal și a dezinformării; suspiciune de încălcare a obligațiilor de transparență și suspiciune de proiectare înșelătoare a interfeței utilizatorului".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Investigația privind "designul înșelător" se referă la utilizarea marcajelor "blue check", care sunt acum disponibile doar pentru cei care plătesc. Înainte de Musk, bifelor albastre erau acordate de Twitter utilizatorilor verificați.

În iunie, în urma unei întâlniri cu Breton în California, Musk a insistat că va respecta legea. Însă criticii platformei lui Musk au condamnat presupusa prezență a știrilor false și a discursurilor instigatoare ură pe X, în special după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și bombardamentul ulterior al Israelului asupra Fâșiei Gaza.

Pe 10 octombrie, UE a trimis o scrisoare oficială către X în legătură cu "indiciile" care sugerau că platforma "este folosită pentru a difuza conținut ilegal și dezinformare în UE" în urma atacului Hamas asupra Israelului.

Ca răspuns, Linda Yaccarino, directorul executiv al X, i-a scris lui Breton, afirmând că societatea "lucrează în mod activ pentru a răspunde nevoilor operaționale ale acestui conflict care evoluează rapid".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Comisia Europeană anchetează X, fostul Twitter. Platforma lui Elon Musk, acuzată că a promovat conținut ilegal și dezinformări