Antena Meniu Search
x

"Răbdarea noastră s-a terminat." Fermierii din Europa continuă protestele. Polonia anunţă grevă generală şi blocarea frontierei cu Ucraina

Sindicatul fermierilor polonezi Solidaritatea plănuieşte o grevă generală începând de vinerea viitoare, cu blocarea punctelor de trecere a frontierei între Polonia şi Ucraina, a anunţat sindicatul, alăturându-se astfel unor proteste similare în toată Europa, relatează Reuters, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 02.02.2024, 16:18

"Răbdarea noastră s-a terminat. Fermierii din Europa continuă protestele. Polonia anunţă grevă generală şi blocarea frontierei cu Ucraina
"Răbdarea noastră s-a terminat. Fermierii din Europa continuă protestele. Polonia anunţă grevă generală şi blocarea frontierei cu Ucraina - Profimedia

Fermieri din Franţa, Belgia, Portugalia, Grecia şi Germania au protestat faţă de impactul eforturilor UE de combatere a schimbărilor climatice asupra agriculturii, precum şi faţă de deschiderea pieţelor europene pentru importurile ieftine ucrainene în ideea de a ajuta efortul de război al Kievului. Fermierii din întreaga Europă se plâng că sunt sufocaţi de normele ecologice, de taxe, de creşterea costurilor şi de concurenţa neloială din străinătate.

"Răbdarea noastră s-a terminat. Poziţia Bruxellesului în ultima zi a lunii ianuarie este inacceptabilă pentru întreaga noastră comunitate agricolă", afirmă sindicatul fermierilor polonezi într-un comunicat datat joi. "În plus, pasivitatea autorităţilor poloneze şi declaraţiile de cooperare cu Comisia Europeană ... în ceea ce priveşte importul de produse agricole şi alimentare din Ucraina nu ne lasă altă opţiune decât să declarăm greva generală", potrivit textului.

Fermierii au aruncat cu ouă şi pietre în Parlamentul European

Frustrarea fermierilor europeni a ajuns la apogeu joi la Bruxelles, unde aceştia au aruncat cu ouă şi pietre în Parlamentul European, au provocat incendii şi au aprins focuri de artificii, cerând liderilor UE, reuniţi la un summit în apropiere, să facă mai mult pentru a-i ajuta. Sindicatul Solidaritatea a declarat că, în afară de blocarea punctelor de trecere cu Ucraina, a planificat blocări intermitente ale drumurilor din întreaga ţară între 9 februarie şi 10 martie.

Pe acelaşi subiect

Ministerul polonez al Agriculturii nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail de către Reuters. O organizaţie separată a fermierilor polonezi a blocat anterior un punct-cheie de trecere a frontierei cu Ucraina, dar protestul a fost suspendat în 6 ianuarie, după ce noul guvern a acceptat cererile sale.

Fermierii din Belgia și Olanda au blocat frontiera dintre cele două țări

Agricultorii au blocat mai multe puncte de trecere a graniţei dintre Belgia şi Olanda, au anunţat vineri centre de infotrafic din cele două ţări. Acţiunea vine în continuarea protestelor împotriva creşterii taxelor şi preţurilor, împotriva importurilor ieftine şi a birocraţiei.

Unul dintre punctele blocate este cel spre Anvers (Antwerpen), al doilea cel mai mare oraş din Belgia şi gazda celui de-al doilea cel mai mare port din Europa, potrivit unui mesaj difuzat pe reţeaua X. Media locale au relatat că protestele au început joi seara de partea belgiană, mai târziu alăturându-li-se şi fermieri olandezi.Autorităţile olandeze au sfătuit publicul să nu călătorească vineri spre Belgia, dacă este posibil.

În vestul Belgiei, agricultorii blochează de câteva zile circulaţia camioanelor înspre şi dinspre portul Zeebrugge, aproape 2.000 de camioane fiind blocate, potrivit postului flamand VRT. Poliţia locală a precizat că le furnizează şoferilor alimente şi materiale sanitare.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Fermierii din Europa, supăraţi şi pe măsurile climatice ale UE

Aflat joi la Bruxelles pentru summitul la care s-a decis acordarea unui nou sprijin financiar pentru Ucraina, premierul ungar Viktor Orban, care a stat de vorbă cu fermieri care protestau în capitala belgiană, a afirmat vineri în interviul săptămânal radiodifuzat că la summit s-a discutat intens şi despre această problemă şi mai mulţi lideri au cerut Comisiei Europene să nu permită importuri agricole ucrainene.

Este incorect faţă de agricultorii europeni că "Bruxellesul a introdus reglementări care cresc tot mai mult costul producţiei, permiţând totodată importul de produse din ţări unde nu se aplică aceste reguli", a subliniat el. Viktor Orban a menţionat că s-a întâlnit cu agricultori care demonstrau la Bruxelles şi că aceştia le-au cerut polonezilor, slovacilor şi ungurilor să blocheze transporturile ucrainene la graniţa Europei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » "Răbdarea noastră s-a terminat." Fermierii din Europa continuă protestele. Polonia anunţă grevă generală şi blocarea frontierei cu Ucraina