Foto Comunicat dur | SUA acuză China că ascunde adevărul cu privire la COVID-19. Se cere accesul în interiorul laboratoarelor din Wuhan
Departamentul de Stat din SUA a emis un comunicat dur cu privire la atitudinea autorităților chineze, acuzate că au o "obsesie mortală pentru secretomanie" în contexul pandemiei de coronvirus. Americanii cer acces în interiorul laboratoarelor Institutului de Virologie din Wuhan și aduc în discuție posibilitatea unui accident în timpul experimentelor cu viruși de tip SARS-CoV-2.
- O fișă a faptelor a fost publicată pe site-ul oficial al Departamentului de Stat din SUA, pe data de 15 ianuarie
- "Guvernul SUA are motive să creadă că anumiți cercetători din Institutul de Virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019", au transmis americanii
Prezentăm integral poziția Departamentului de Stat din SUA:
Pentru mai mult de un an, Partidul Comunist Chinez a prevenit în mod sistematic o investigație transparentă și completă a originii pandemiei de COVID-19, alegând în schimb să aloce resurse enorme pentru dezinformare și înșelare. Aproape două milioane de persoane au murit. Familiile merită să știe adevărul. Doar prin transparență vom învăța ce a cauzat această pandemie și cum să o prevenim pe următoarea.
Guvernul SUA nu știe exact unde, când și cum virusul COVID-19, cunoscut ca SARS-CoV-2, s-a transmis inițial la oameni. Nu am determinat dacă focarul a izbucnit prin contact cu animale infectate sau ca rezultat al unui accident în laboratorul din Wuhan, China.
Virusul ar fi putut să apară pe cale naturală prin contact uman cu animale infectate, răspândindu-se după un tipar specific epidemiilor naturale. Alternativ, un accident de laborator ar fi putut semăna cu un focar natural dacă expunerea inițială a fost în rândul câtorva persoane și compusă din infecții asimptomatice. Oamenii de știință din China au cercetat coronaviruși de origine animală sub condiții care ar fi crescut riscul de expunere accidentală sau potențial nedorită.
Obsesia mortală a Partidului Comunist Chinez pentru secretomanie și control vine în detrimentul sănătății publice din China și din întreaga lume. Informații nepublicate până acum din această fișă, combinate cu raportări din surse publice, scot în evidență trei elemente ale COVID-19 care merită o cercetare mai atentă:
1. Îmbolnăviri în cadrul Institutului de Virologie din Wuhan:
Guvernul SUA are motive să creadă că anumiți cercetători din cadrul Institutului de Virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019, înainte de a fi identificat primul focar, cu simptome asemănătoare cu COVID-19 și bolile comune de sezon. Asta ridică întrebări cu privire la credibilitatea afirmațiilor publice ale cercetătorului senior Shi Zhengli potrivit cărora ar fi "zero infecții" în rândul echipei de la Intitutul de Virologie din Wuhan și a studenților de acolo cu viruși asemnători SARS-CoV-2 sau SARS.
Infecții accidentale în laboratoare ar fi cauzat focare precedente în China și în alte părți, incluzând focarul SARS din 2004 din Beijing, care a infectat nouă oameni și a ucis unul.
Partidul Comunist Chinez a prevenit jurnaliștii independenți, investigatorii și autoritățile globale în sănătate să intervieveze cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan, incluzându-i pe cei care s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019. Orice cercetare credibilă în ceea ce privește originea virusului trebuie să aibă interviuri cu acești cercetători și o explicație completă privind bolile precedente neraportate.
2. Cercetarea la Institutul de Virologie din Wuhan:
Începând cu cel puțin anul 2016 - și cu nicio indicație că s-ar fi oprit după focarul de COVID-19 - cercetătorii de la Institutul de Virologie din Wuhan au realizat experimente cu RaTG13, coronavirusul găsit în lilieci, identificat de Institut în ianuarie 2020 ca fiind cel mai apropiat de SARS-CoV-2 (similaritate de 96.2%). Institutul de Virologie din Wuhan a devenit un punct central al cercetărilor pe coronavirus la nivel internațional după focarul de SARS din 2003 și de atunci a studiat pe șoareci, lilieci și pangolini.
Institutul de Virologie din Wuhan are un istoric de cercetare de tip "gain-of-function" pentru construirea virușilor. Dar Institutul de Virologie din Wuhan nu a fost transparent și consistent cu privire la istoricul studiului pe viruși asemănători cu COVID-19, incluzând RaTG13, care a fost extras dintr-o peșteră din provincia Yunnan în 2013 după ce mai mulți mineri au murit de boli asemănătoare SARS.
Investigatorii OMS trebuie să aibă acces la cercetările Institutului de Virologie din Wuhan de dinainte de focarul de COVID-19. Ca parte a unei anchete complete, ei trebuie să aibă o raportare completă cu privire la motivele pentru care Institutul de Virologie din Wuhan a alterat și apoi înlăturat istoricul online cu privire la cercetarea pe RaTG13 și alți viruși.
3. Activitate militară secretă la Institutul de Virologie din Wuhan:
Secretomania și nedevăluirea sunt practici standard pentru Beijing. Pentru mulți ani Statele Unite au manifestat public îngrijorări cu privire la trecutul cercetărilor pe arme biologice din China, pe care Beijingul nu le-a documentat sau încheiat într-un mod demostrabil, deși este obligată prin Convenția Armelor Biologice.
Deși Institutul de Virologie din Wuhan s-a prezentat ca o instituție civilă, Statele Unite a aflat că Institutul a colaborat la publicații și proiecte secrete cu armata Chinei. Institutul de Virologie din Wuhan a desfășurat cercetări clasificate, incluzând experimente de laborator pe animale, pentru armata Chineză, cel puțin din 2017.
SUA și alți contributori care au finanțat sau colaborat la cercetarea civilă de la Institut au dreptul și obligația de a determina dacă fondurile noastre pentru cercetări au fost folosite pentru proiecte militare secrete la Institutul de Virologie din Wuhan.
Dezvăluirile de astăzi zgârâie doar suprafața a ceea ce este ascuns în China cu privire la originea COVID-19. Orice investigație credibilă cu privire la originea COVID-19 necesită acces complet și transparent în laboratoarele din Wuhan, incluzând facilități, mostre, personal și evidențe.
În timp ce lumea continuă să se lupte cu această pandemie - și cu investigatorii OMS care își încep munca după un an de amânări - originea virusului rămâne incertă. Statele Unite vor continua să facă tot ce pot pentru a sprijini o investigație credibilă și completă, inclusiv prin continuarea solicitărilor de transparență din partea autorităților chineze.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰