Foto

Comunicat dur | SUA acuză China că ascunde adevărul cu privire la COVID-19. Se cere accesul în interiorul laboratoarelor din Wuhan

De Daniel Murărescu.
Publicat: 17.01.2021, 17:05.
Actualizat: 17.01.2021, 17:14

Departamentul de Stat din SUA a emis un comunicat dur cu privire la atitudinea autorităților chineze, acuzate că au o "obsesie mortală pentru secretomanie" în contexul pandemiei de coronvirus. Americanii cer acces în interiorul laboratoarelor Institutului de Virologie din Wuhan și aduc în discuție posibilitatea unui accident în timpul experimentelor cu viruși de tip SARS-CoV-2.

Institutul de Virologie din Wuhan

Laboratorul P4 al Institutului de Virologie din Wuhan, printre singurele autorizate să manipuleze agenți patogeni din Clasa 4 - care se pot transmite de la om la om

Profimedia Images

Prezentăm integral poziția Departamentului de Stat din SUA:

Pentru mai mult de un an, Partidul Comunist Chinez a prevenit în mod sistematic o investigație transparentă și completă a originii pandemiei de COVID-19, alegând în schimb să aloce resurse enorme pentru dezinformare și înșelare. Aproape două milioane de persoane au murit. Familiile merită să știe adevărul. Doar prin transparență vom învăța ce a cauzat această pandemie și cum să o prevenim pe următoarea.

Guvernul SUA nu știe exact unde, când și cum virusul COVID-19, cunoscut ca SARS-CoV-2, s-a transmis inițial la oameni. Nu am determinat dacă focarul a izbucnit prin contact cu animale infectate sau ca rezultat al unui accident în laboratorul din Wuhan, China.

Virusul ar fi putut să apară pe cale naturală prin contact uman cu animale infectate, răspândindu-se după un tipar specific epidemiilor naturale. Alternativ, un accident de laborator ar fi putut semăna cu un focar natural dacă expunerea inițială a fost în rândul câtorva persoane și compusă din infecții asimptomatice. Oamenii de știință din China au cercetat coronaviruși de origine animală sub condiții care ar fi crescut riscul de expunere accidentală sau potențial nedorită.

Obsesia mortală a Partidului Comunist Chinez pentru secretomanie și control vine în detrimentul sănătății publice din China și din întreaga lume. Informații nepublicate până acum din această fișă, combinate cu raportări din surse publice, scot în evidență trei elemente ale COVID-19 care merită o cercetare mai atentă:

1. Îmbolnăviri în cadrul Institutului de Virologie din Wuhan:

Guvernul SUA are motive să creadă că anumiți cercetători din cadrul Institutului de Virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019, înainte de a fi identificat primul focar, cu simptome asemănătoare cu COVID-19 și bolile comune de sezon. Asta ridică întrebări cu privire la credibilitatea afirmațiilor publice ale cercetătorului senior Shi Zhengli potrivit cărora ar fi "zero infecții" în rândul echipei de la Intitutul de Virologie din Wuhan și a studenților de acolo cu viruși asemnători SARS-CoV-2 sau SARS.

Infecții accidentale în laboratoare ar fi cauzat focare precedente în China și în alte părți, incluzând focarul SARS din 2004 din Beijing, care a infectat nouă oameni și a ucis unul.

Partidul Comunist Chinez a prevenit jurnaliștii independenți, investigatorii și autoritățile globale în sănătate să intervieveze cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan, incluzându-i pe cei care s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019. Orice cercetare credibilă în ceea ce privește originea virusului trebuie să aibă interviuri cu acești cercetători și o explicație completă privind bolile precedente neraportate.

2. Cercetarea la Institutul de Virologie din Wuhan:

Începând cu cel puțin anul 2016 - și cu nicio indicație că s-ar fi oprit după focarul de COVID-19 - cercetătorii de la Institutul de Virologie din Wuhan au realizat experimente cu RaTG13, coronavirusul găsit în lilieci, identificat de Institut în ianuarie 2020 ca fiind cel mai apropiat de SARS-CoV-2 (similaritate de 96.2%). Institutul de Virologie din Wuhan a devenit un punct central al cercetărilor pe coronavirus la nivel internațional după focarul de SARS din 2003 și de atunci a studiat pe șoareci, lilieci și pangolini.

Institutul de Virologie din Wuhan are un istoric de cercetare de tip "gain-of-function" pentru construirea virușilor. Dar Institutul de Virologie din Wuhan nu a fost transparent și consistent cu privire la istoricul studiului pe viruși asemănători cu COVID-19, incluzând RaTG13, care a fost extras dintr-o peșteră din provincia Yunnan în 2013 după ce mai mulți mineri au murit de boli asemănătoare SARS.

Investigatorii OMS trebuie să aibă acces la cercetările Institutului de Virologie din Wuhan de dinainte de focarul de COVID-19. Ca parte a unei anchete complete, ei trebuie să aibă o raportare completă cu privire la motivele pentru care Institutul de Virologie din Wuhan a alterat și apoi înlăturat istoricul online cu privire la cercetarea pe RaTG13 și alți viruși.

3. Activitate militară secretă la Institutul de Virologie din Wuhan:

Secretomania și nedevăluirea sunt practici standard pentru Beijing. Pentru mulți ani Statele Unite au manifestat public îngrijorări cu privire la trecutul cercetărilor pe arme biologice din China, pe care Beijingul nu le-a documentat sau încheiat într-un mod demostrabil, deși este obligată prin Convenția Armelor Biologice.

Deși Institutul de Virologie din Wuhan s-a prezentat ca o instituție civilă, Statele Unite a aflat că Institutul a colaborat la publicații și proiecte secrete cu armata Chinei. Institutul de Virologie din Wuhan a desfășurat cercetări clasificate, incluzând experimente de laborator pe animale, pentru armata Chineză, cel puțin din 2017.

SUA și alți contributori care au finanțat sau colaborat la cercetarea civilă de la Institut au dreptul și obligația de a determina dacă fondurile noastre pentru cercetări au fost folosite pentru proiecte militare secrete la Institutul de Virologie din Wuhan.

Dezvăluirile de astăzi zgârâie doar suprafața a ceea ce este ascuns în China cu privire la originea COVID-19. Orice investigație credibilă cu privire la originea COVID-19 necesită acces complet și transparent în laboratoarele din Wuhan, incluzând facilități, mostre, personal și evidențe.

În timp ce lumea continuă să se lupte cu această pandemie - și cu investigatorii OMS care își încep munca după un an de amânări - originea virusului rămâne incertă. Statele Unite vor continua să facă tot ce pot pentru a sprijini o investigație credibilă și completă, inclusiv prin continuarea solicitărilor de transparență din partea autorităților chineze.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Extern • pe 03.01.2020 la 12:04
Cetățenii americani, îndemnați să părăsească "imediat" Irakul
recomandari pe a1.ro
Fiara marină, de 17 metri, adusă la mal de poluarea cu gudron. Puțini și-au dat seama ce este
Extern • pe 23.01.2019 la 07:54
Wess Mitchell, însărcinatul cu afaceri europene din Departamentul de Stat american, a demisionat

Top știri

Profesoară din Anglia, care s-a iubit cu un elev de 15 ani, condamnată la ani grei de închisoare
1
Extern • pe 05.03 la 14:18

O profesoară de 35 de ani, din Anglia, s-a iubit cu un elev de 15 ani şi a fost condamnată la peste şase ani de închisoare.

PARTENERI
Bianca Drăgușanu trimite săgeți către Alex Bodi. ''Sunt divorțată și fericită''
spynews.ro
Criminalul de la Onești a început să vorbească! Ce a spus despre cei doi muncitori
gandul.ro
Serena Williams, reacție cutremurătoare după ce Meghan Markle a anunțat că a vrut să se sinucidă!
prosport.ro
Vinde mături în piață ca să strângă bani pentru copilul bolnav. Dintr-o data a venit la Poliție cu o sacoșă în mână plina de bani. Oamenii legii nu și-a mai putut stăpâni lacrimile
redactia.ro
Familia Regală, atitudine rasistă față de Meghan Markle și de copilul ei: „Nu îmi mai doream să trăiesc”
CaTine.ro
Lucruri mai puțin cunoscute despre Birand Tunca, Emre din Vis de iubire
tvhappy.ro
Mărturia medicului ATI despre decesul lui Adi Bărar, liderul trupei Cargo
libertatea.ro
Marica, atac frontal la medicul Beatrice Mahler: „Când muncește acest vestitor al groazei?!”
GSP
Prima reacţie a lui Ilie Năstase după ce Ioana a anunţat divorţul anului! Decizia incredibilă luată de Nasty
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Cum sa ai un ten tânăr și luminos, indiferent de vârstă
A1.RO
Detaliul mai puțin știut despre iubita lui Dorian Popa. Cu câți ani este Claudia Iosif mai mare decât artistul
A1.RO

TV

Chefi la cuțite, sezon 9. Elwira, soția lui Mihai Petre, i-a impresionat maxim pe chefi cu o supă poloneză: Este senzațională
TV • ieri la 22:35
Video

Chefi la cuțite, sezon 9. Elwira, soția lui Mihai Petre, i-a impresionat maxim pe chefi cu o supă poloneză: Este senzațională

Elwira, soția lui Mihai Petre, a venit în cel de-al 9-lea sezon Chefi la cuțite și a reușit să-i impresioneze maxim pe cei...

Observator de bine

Observator de bine, 8 martie, cu Francesca Simionescu
Observator de bine • la 17:15
Video

Observator de bine, 8 martie 2021. România este pregătită pentru etapa a treia de vaccinare; Sărbătoare în Irak după vizita papei

Observator de bine, 8 martie 2021, prezentat de Francesca Simionescu.