Antena Meniu Search
x

Video Confruntări violente în faţa Parlamentului din Georgia. Oamenii, nemulţumiţi de un proiect de lege despre care spun că ar fi "copiat" din Rusia

Confruntări violente au izbucnit aseară în faţa clădirii Parlamentului din capitala Georgiei, Tbilisi. Poliţia a intervenit în forţă împotriva mulţimii care protesta faţă de un proiect de lege copiat, în opinia lor, după legislaţia represivă a regimului lui Vladimir Putin. Proiectul obligă organizaţiile neguvernamentale să se înregistreze ca "agenţi străini" dacă mai mult de 20% din finanţarea lor provine din afara ţării. Manifestanţii consideră că legea restrânge libertatea de exprimare şi se opune aspiraţiei Georgiei de a fi primită în Uniunea Europeană.

de Redactia Observator

la 08.03.2023, 08:48

Vezi și

Tunurile cu apă ale poliţiei georgiene au intrat în acţiune după ce manifestanţii indignaţi au aruncat pietre şi chiar sticle incendiare spre forţele de ordine. Scutierii au lansat şi gaze lacrimogene pentru a dispersa miile de oameni adunaţi în faţa Parlamentului. Protestatarii îi acuzau pe deputaţii partidului de la putere că urmăreşte să restrângă drepturile civile, după modelul Rusiei.

Dezbaterea proiectului de lege a generat o încăierare chiar într-o comisie parlamentară

Mânia protestatarilor a fost declanşată de un proiect legislativ inspirat, într-adevăr, de o lege adoptată în 2012 în Rusia. Manifestanţii din Georgia spun că, prin adoptarea unei asemenea legi, ţara va reveni în sfera de influenţă a Moscovei în loc să se îndrepte spre Uniunea Europeană. Georgia a făcut parte din Uniunea Sovietică iar mulţi cetăţeni văd în Rusia un duşman istoric, cu atât mai mult cu cât ţara chiar a fost atacată de trupele ruse în 2008.

Grigol Vashadze: Astăzi se vede clar că în Georgia avem un regim creat integral de Rusia, un regim putinist. El foloseşte, ilegal, forţa împotriva oamenilor paşnici.

Dezbaterea proiectului de lege a generat, zilele trecute, o încăierare chiar într-o comisie parlamentară iar acum violenţa s-a transmis şi în stradă. Cu toate acestea, chiar în timpul incidentelor, proiectul a fost aprobat în prima lectură de parlamentul dominat de partidul "Visul Georgian", considerat apropiat de Rusia.

Zeci de protestatari au fost arestaţi iar poliţia afirmă că şi câţiva din agenţii săi sunt răniţi. Aflată în vizită în Statele Unite, preşedinta Georgiei s-a declarat de partea manifestanţilor şi a precizat că va respinge legea, dacă va fi adoptată. Dar parlamentul poate trece peste refuzul ei. "Este o zi neagră pentru democraţia Georgiei", afirmă un comunicat al ambasadei americane la Tbilisi. Statele Unite urmăresc îndeaproape evoluţia situaţiei din Georgia, a anunţat Departamentul de Stat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Confruntări violente în faţa Parlamentului din Georgia. Oamenii, nemulţumiţi de un proiect de lege despre care spun că ar fi "copiat" din Rusia