Antena Meniu Search
x

Confruntări violente între studenți și forţele de ordine la Londra

O manifestaţie studenţească a degenerat în confruntări cu forţele de ordine la doi paşi de Parlamentul de la Londra. Trei poliţişti au fost uşor răniţi, iar 11 protestatari - arestaţi

Vezi și

O manifestaţie studenţească a degenerat în confruntări cu forţele de ordine la doi paşi de Parlamentul de la Londra. Trei poliţişti au fost uşor răniţi, iar 11 protestatari - arestaţi

Spiritele s-au încins când câţiva manifestanţi, deosebit de mânioşi, s-au desprins din mulţime şi au încercat să forţeze trecerea spre Parlament.

Poliţiştii s-au străduit să-i oprească pe turbulenţi dar, când aceştia au reuşit să treacă de bariere, n-au mai intervenit pentru a nu agrava şi mai mult situaţia.

Cei peste 5.000 de manifestanţi au fost, totuşi, în general, paşnici. Dar nu şi liniştiţi, deoarece au avut grijă să-şi clameze cât mai tare revendicările.

Manifestanţii au oferit şi soluţia pentru eliminarea taxelor de studii: impozite mai mari pentru cei bogaţi. De altfel, protestul a fost îndreptat şi împotriva sistemului capitalist.

Protestul studenţesc a fost cel dintâi desfăşurat la Londra după trei ani. Tinerii sunt indignaţi de creşterea taxelor universitare care ajung, în prezent, şi la 9.000 de lire sterline pe an, adică peste 11.000 de euro. La încheierea studiilor, fiecare absolvent rămâne, în medie, cu o datorie de 50.000 de euro.

Pe lângă ciocnirile de la Parlament, incidente minore s-au mai produs şi în alte puncte din centrul Londrei, unde poliţiştii au fost huiduiţi şi chiar agresaţi.

Organizatorii speră că marşul ar putea inaugura un nou val de activism studenţesc. În replică, guvernul susţine că, după creşterea taxelor universitare, numărul studenţilor nu s-a redus ci, dimpotrivă, a crescut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Confruntări violente între studenți și forţele de ordine la Londra