Confuzie în Italia privind redeschiderea școlilor. Oficialii nu au ajuns deocamdată la un conses
Şcoala începe cu emoţii şi multă confuzie şi în Italia. Oficialii guvernamentali nu au ajuns deocamdată la un conses privind măsurile pe care le vor implementa, iar directorii de şcoli se tem că ar putea răspunde penal pentru elevii care se îmbolnăvesc de coronavirus.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Adevărul din spatele cifrelor de afaceri ale companiilor din România
- Directorii de şcoli se tem că ar putea fi traşi la răspundere
- Ministrul Sănătăţii îi asigură însă că nu au de ce să se teamă
Un lucru este însă cert: elevii vor purta mască de protecţie în timpul orelor şi vor sta individual în bănci.
Cu doar două săpătămâni înainte de redeschiderea noului an şcolar, tensiunile sunt mari în Italia. Directorii de şcoli se tem că ar putea fi traşi la răspundere în cazul în care un elev se va infecta în timpul orelor de curs.
Ministrul Sănătăţii îi asigură însă că nu au de ce să se teamă. Deşi nu au ajuns la un consens privind noul protocol, elevii ar urma să poarte mască în timpul orelor de curs. De asemenea, vor sta individual în bănci.
Decizia de a închide clase sau şcoli se va lua însă în funcţie de situaţia epidemiologică.
Pierpaolo Sileri, ministrul adjunct al Sănătăţii: O şcoală sau o clasă se va închide în funcţie de cine a fost testat pozitiv. Pentru că este diferit dacă un singur elev este pozitiv sau dacă sunt trei elevi pozitivi în aceeaşi clasă. Contează foarte mult şi tipul de şcoală pentru că sunt diferenţe între şcolile spaţioase, cele mici şi cele din mediul rural.
De pildă, dacă un profesor se infectează atunci ar putea fi închise toate clasele în care acesta a predat. Pentru a putea lua însă astfel de decizii, oficialii vor miza pe testarea în masă.
În anumite regiuni, cum ar fi Campania, elevilor li se va măsura şi temperatura înainte de a intra în şcoli. Păstrarea distanţei sociale şi dezinfectarea mâinilor va fi, de asemenea, obligatorie.
Pierpaolo Sileri, ministrul adjunct al Sănătăţii: Testarea PCR este soluţia, pentru că delimitează perimetrul focarului şi devine evident că în cazul în care ai un focar mare va trebui să închizi şcoala daca va fi necesar, sau doar o clasă, sau pur şi simplu copiii vor rămâne acasă.
O altă problemă care le dă oficialilor guvernamentali bătăi de cap este transportul în comun. Iar asta întrucât autobuzele ar putea avea loc doar pentru jumătate din elevi, din cauza distanţării sociale. Între timp, Italia a început testatrea tuturor cadrelor didactice.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰