Antena Meniu Search
x

Ce consecinţe ar putea avea conflictul militar din Siria, inclusiv asupra României

După atacul sângeros din Siria, toată lumea se întreabă acum ce va urma. Şi, mai ales, care ar putea fi consecinţele acestui conflict asupra României.

Vezi și

După atacul sângeros din Siria, toată lumea se întreabă acum ce va urma. Şi, mai ales, care ar putea fi consecinţele acestui conflict asupra României. Membră NATO, România este, în mod oficial declarat, un susţinător al luptei împotriva atacurilor chimice şi al deciziei coaliţiei de a deschide focul, coaliţie din care fac parte, la cel mai înalt nivel, Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa.

Instabilitatea produsă, însă, de atacurile de azi-dimineaţă va avea consecinţe în întreaga lume. În mod evident, spun specialiştii, Federaţia Rusă, aflată în tabăra adversă alături de Siria şi Iran, va pregăti un răspuns.

Principala consecinţă imediată asupra Europei este aceea a unei noi invazii de emigranţi sirieni care ar putea ajunge şi în România, aflată la 2000 km distanţă. 3,5 milioane de refugiaţi sunt deja în Turcia. Iar următoarea oprire ar putea fi ţara noastră.

Sunt milioane de oameni prinşi la mijloc într-un război armat al marilor puteri. Pe de-o parte Statele Unite şi aliaţii. De cealaltă parte, Federaţia Rusă şi Iranul.

Sirian stabilit în România: "Pentru civilii de acolo, de multe ori sunt victime colaterale. Bombardamente, lupte intre insurgenti si regimul de acolo."

Conflictul de la 2000 de kilometri are ecouri puternice în România. Pentru că suntem o parte importantă a coaliţiei NATO.

Generalul Virgil Bălăceanu, preşedintele Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă:  "Noi suntem o miză pentru ceea ce însemnăm ca actor important, aş spune foarte important, în flancul de sud-est al NATO."

Iulian Chifu, analist politic: "Evident că toată omenirea pierde în contextul unei escaladări."

Generalul Virgil Bălăceanu, preşedintele Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă: "Trebuie să fim pregătiţi, nu trebuie să fim îngrijoraţi. Orice escaladare a unui conflict, chiar dacă este local, chiar dacă este la o distanţă mare de România, poate să aibă, în timp, consecinţe de acutizare."

Şi nu doar consecinţe militare. 

Generalul Virgil Bălăceanu, preşedintele Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă: "Se vorbeşte de aproape 9,5 milioane de refugiaţi. 3,5 milioane sunt în Turcia. Să sperăm că în momentul în care situaţia se va stabiliza în Siria, România nu va fi ameninţată din punct de vedere al unui nou val migraţionist."

Sirian stabilit în România: "Cred ca cine a vrut sa plece, a plecat deja."

Sirianul se teme pentru familia sa, rămasă în Siria. Este şi motivul pentru care nu vrea să se expună. Mai ales în contextul unui eventual răspuns al Federaţiei Ruse. 

Generalul Virgil Bălăceanu, preşedintele Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă: "Ne putem aştepta la o înrăutăţire, la o tensionare graduală a relaţiilor între Statele Unite şi Moscova."

Iulian Chifu, analist politic: "În momentul de faţă suntem la nivelul, cel mai probabil, a unor componente de negociere în subsidiar."

Până acum, Rusia a reacţionat la nivel declarativ. Specialiştii spun, însă, că un eventual răspuns în forţă ar putea veni oricând de la Moscova. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Ce consecinţe ar putea avea conflictul militar din Siria, inclusiv asupra României