Copii din Iași și alte familii de români, prinși în haosul din Sri Lanka, după atentatele cu 200 de morți
Este stare de asediu în Sri Lanka. Opt atacuri cu bombă au avut loc în paradisul turistic, în ziua în care creştinii din această ţară sărbătoresc Paştele. Ultimul bilanţ este cutremurător! 207 oameni au fost ucişi şi peste 450 au fost răniţi.
Este stare de asediu în Sri Lanka. Opt atacuri cu bombă au avut loc în paradisul turistic, în ziua în care creştinii din această ţară sărbătoresc Paştele. Ultimul bilanţ este cutremurător! 207 oameni au fost ucişi şi peste 450 au fost răniţi. Ţinte au fost trei biserici romano-catolice şi mai multe hoteluri de lux. În mijlocul terorii au fost prinşi şi opt elevi de la un liceu din Iaşi şi profesorul lor. Se aflau într-un schimb de experienţă, iar acum au fost adăpostiţi într-o bază militară. Potrivit Ministerului de Externe, și două familii de turiști români au cerut asistență consulară. Alte câteva zeci de români se mai află în Sri Lanka, printre ei şi reporterul Observator Sonia Simionov. Nicio grupare nu a revendicat atentatele fără predecent. Şapte indivizi bănuiţi că au legătură cu acest masacru au fost arestaţi. Autorităţile au instaurat legea marţială.
Sărbătoarea Paştelui s-a trasformat într-un infern pentru creştinii din Sri Lanka.
Cum s-au desfășurat atacurile din Sri Lanka
Primul val de atacuri a lovit în inima comunităţii romano-catolice, între orele 8 şi 9 dimineaţa. Chiar în timpul liturghiei, în trei biserici din oraşele Colombo, Negombo şi Batticaloa explodau, apropae simultan, trei bombe.
Sub ochii miilor de oameni se desfăşura cel mai sângeros atac asupra comunităţii creştine din această ţară. Construită pe modelul catedralei Reims din Franţa, catedrala romano-catolică Saint Sebastian din Negombo a rămas doar un schelet. Acoperişul este distrus, iar băncile sunt pline de sânge. A fost un măcel în timpul slujbei de Paşte. Numai aici au murit 70 de oameni după ce un kamikaze a detonat încărcătura pe care o avea asupra lui.
În biserica Sfântul Anthony, una dintre cele mai cunoscute din capitala Colombo, erau aproximativ 600 de oameni.
Turiştii au fost o ţină, la rândul lor. Explozii au fost şi în trei hoteluri de lux din Colombo. Alte două deflagraţii s-au produs câteva ore mai târziu. Imediat, Capitala s-a transformat în fortareață.
Haos după atacuri
Reporterul special Observator, Sonia Simionov a stat de vorbă cu oamenii din Sri Lanka, la scurt timp după atentate.
Zonele în care au avut loc atacuri au fost evacuate. Un turist român a surprins imagini şocante.
Situația românilor din Sri Lanka
Opt copii din Iași au fost prinşi în infernul din Sri Lanka. Au venit într-un schimb de experiență la o școală din Sri Lanka. Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu a anunţat formarea unei celule de criză la Bucureşti.
Într-un nou comunicat, Ministerul de Externe a precizat că cei 8 elevi din Iași sunt în siguranță și vor fi repatriați pe 26 aprilie. De asemenea, două familii de turiști români au primit asistență consulară. În comunicat, MAE transmite că autoritățile locale nu au notificat, deocamdată, ambasada României, dacă printre victime s-ar afla eventual și cetățeni români.
Reacții din toată lumea
Două femei din Marea Britanie, mamă şi fiică au fost primele victime identificate. Cu câteva minute înainte de a-şi pierde viaţa în atac, postaseră o poză de la micul dejun. Spitalele abia au făcut faţă numărului mare de răniţi.
Autorităţile au lansat un apel către populaţie să doneze sânge. Mobilizarea a fost impresionantă.
În timpul mesajului Urbi et Orbi, Papa Francisc a transmis că atentatele din Sri Lanka au îndoliat duminica Paştelui Catolic.
Măsuri după atentate
Lideri politici din întreaga lume şi-au transmis regretele. Între timp, autorităţile au instaurat Legea Marţială până luni dimineaţă.
Guvernul a mai decis și restricționarea accesului la Internet. O țară întreagă, plină de turiști străini, este în șoc.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰