Antena Meniu Search
x

Coreea de Nord respinge vaccinurile oferite de SUA: Ajutorul americanilor este o schemă sinistră

Coreea de Nord respinge ajutorul umanitar american, oferit sub forma unor donații de vaccin pentru Covid-19, pe care îl numește o ”schemă sinistră”.

de Redactia Observator

la 12.07.2021, 12:04

Coreea de Nord respinge vaccinuril oferite de SUA: Ajutorul americanilor este o schemă sinistră
Kim Jong un - Profimedia

Ajutorul umanitar american este o "schemă politică sinistră" pentru a pune presiune pe alte ţări, a declarat un cercetător nord-coreean. Acuzațiile vin după sugestii din partea unor aliaţi ai SUA precum Coreea de Sud că vaccinurile împotriva coronavirusului sau alt ajutor ar putea promova cooperarea, relatează Reuters.

Kang Hyon Chol, un cercetător al Asociaţiei pentru promovarea schimbului economic şi tehnologic internaţional, afiliat ministerului de Externe nord-coreean, a enumerat o serie de exemple din întreaga lume despre care a spus că evidenţiază o practică americană prin care se folosesc de pretextul de a oferi ajutor, pentru îndeplinirea propriilor obiective politice externe.

Coreea de Nord a primit în trecut sprijin din partea Chinei şi a Rusiei

„Acest lucru dezvăluie în mod clar că intenția americană este de a pune ulterior presiune asupra statelor suverane și de a realiza sinistra lor schemă politică”, a scris Kang. Printre exemplele pe care le-a enumerat a fost scăderea susţinerii americane pentru guvernul din Afganistan, de unde Statele Unite urmează să își retragă ultimele trupe în săptămânile următoare. "În practica reală, multe țări au rămas cu un gust amar ca urmare a năruirii multor speranțe oferite de un aşa-zis ajutor american și mai ales al unui ajutor umanitar", a spus Kang.

Coreea de Sud a promis, de asemenea, că va oferi vaccinuri împotriva coronavirusului dacă i se va solicita asta, iar unii analiști au susținut că un astfel de ajutor extern ar putea oferi o deschidere pentru reluarea discuțiilor diplomatice cu nordul, care a respins majoritatea propunerilor venite din Seul și Washington începând cu anul 2019.

Coreea de Nord nu a dat semne publice de interes pentru ajutorul propus de Coreea de Sud sau Statele Unite, deși în trecut a mai acceptat ajutor şi din partea altor state precum China și Rusia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Coreea de Nord respinge vaccinurile oferite de SUA: Ajutorul americanilor este o schemă sinistră