Antena Meniu Search
x

Video Corespondență exclusivă Observator la summitul NATO de la Madrid. Ce vor decide liderii alianței în contextul războiului din Ucraina

Olivia Păunescu, prezentatoare Observator: "Mergem în direct acum la Madrid, la Bianca Iacob. Bună seara, Bianca. Am văzut că pregătirile sunt pe ultima sută de metri. De ce este atât de important acest summit?"

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 27.06.2022, 21:08

Vezi și

Bianca Iacob, reporter Observator: "Vorbim de un summit care vine pe fondul celei mai grave crize de securitate din zona euro-atlantică după Al Doilea Război Mondial, vorbim despre un summit al păcii, așa este așteptat acest summit de la Madrid. Va fi un concept nou al alianței nord-atlantice, un concept care va fi axat pe apărarea colectivă și întărirea securității pe toate flancurile, nu vorbim doar despre întărirea securității pe flancul estic."

"Ascultam mai devreme declarațiile lui Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, care spunea că va crește forța de răspuns a alianței, de la 40.000 de militari la 300.000. Vorbim, în premieră și despre securitatea la Marea Neagră, nu s-a discutat până acum despre acest lucru."

Măsuri drastice de securitate luate înaintea summitului

"Încă sunt în negociere mai multe lucruri care vor fi puse pe masa celor mai importanți lideri în zilele următoare și vedem că aici la Madrid deja sunt măsuri de securitate fără precedent. Madridul s-a transformat într-o fortăreață. Vorbeam cu poliția astăzi și îmi spuneau că au drone pregătite care să detecta pot detecta în aer, la 40 de kilometri de Aeroportul Barajas, în apropierea clădirii unde va avea loc summitul și sunt și avioane de luptă ale NATO, pregătite să intervină în orice moment dacă este nevoie."

"Și pentru că spuneai de proteste, zona de aici, unde va avea loc summitul este păzită și se fac controale sporite. Așadar, dacă vor fi protestatari nu vor putea ajunge în această zonă. Vedem zilele următoare ce decizii vor fi luate. Cu siguranță vor fi anunțate și măsuri surpriză și pentru că vedem de la ce pornim: Rusia, amenințare directă la adresa alianței."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Corespondență exclusivă Observator la summitul NATO de la Madrid. Ce vor decide liderii alianței în contextul războiului din Ucraina