Antena Meniu Search
x

Video Corespondență Observator din Madrid. Culisele Summit-ului NATO în care se decide securitatea Flancului Estic pentru următorii 10 ani

Miercuri au fost luate decizii istorice la Summit-ul NATO de la Madrid. Reporterii Observator Bianca Iacob şi Laurenţiu Rădulescu au urmărit tot ce s-a întâmplat la Summit-ul din Spania.

de Redactia Observator

la 29.06.2022, 20:13

Vezi și

Bianca Iacob, reporter Observator: Vorbim deocamdată de decizii politice luate miercuri de cei mai importanţi lidei ai lumii, la Madrid. Însă aceste decizii politice trebuie şi implementate. (...) Îl întrebam astăzi chiar pe preşedintele Klaus Iohannis la conferinţa pe care a avut-o cu delegaţia din România, dacă cei 2,5% din PIB vor fi suficienţi pentru a implementa toate aceste decizii luate astăzi. Spunea preşedintele că vor fi costuri într-adevăr, că trebuie să facem investiţii, însă cei 2,5% din PIB, alocaţi M.A.P.N. - ului, vor fi suficienţi pentru a face toate aceste schimbări. 

România a fost pronunţată destul de mult astăzi, la Summit, în cadrul celor două consilii ale Alianţei Nord-Atlantice. Mai urmează şi mâine un alt consiliu la fel de important ca cele de astăzi. Obţinem, aşa cum spune preşedintele, ceea ce România şi-a dorit. Însă nu doar România este în această grupare a ţărilor care vor avea brigăzi permanente prin rotaţie de militari. Vorbim şi despre Polonia, Flancul de Sud - Spania, Italia, Germania şi Marea Britanie. 

Se arată, ceea ce spun liderii în conceptul NATO, o apărare unitară pe toate flancurile alianţei. 

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: O apărare colectivă care până la urmă va fi pusă cap la cap într-un timp destul de scurt, ţinând cont de ce se întâmplă în Ucraina. Sunt câteva decizii care ne-au privit şi care ne privesc direct. Aderarea Suediei, Finlandei completează Flancul Estic. Toate discuţiile au impact pentru fiecare ţară care se află pe Flancul Sud-Estic. 

Mâine este a doua zi a SUMMIT-ului de la Madrid.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Corespondență Observator din Madrid. Culisele Summit-ului NATO în care se decide securitatea Flancului Estic pentru următorii 10 ani