Antena Meniu Search
x

Video Cozi interminabile la intrarea în Grecia. Mii de turiști români au așteptat și opt ore pentru a trece granița. Reacția MAE

Cozi interminabile la frontiera Greciei. 5000 de turişti români, dar şi alte mii de străini au aşteptat şi 8 ore pentru a trece graniţa. Totul pentru că autorităţile au verificat la sânge documentele de călătorie şi au cerut completarea unui nou formular. Unii turişti au fost chiar testaţi. 

de Redactia Observator

la 12.06.2021, 21:15

Vezi și

Turistă: Înteleg că vama este la 4 kilometri distanţă de aici si că s-ar putea să parcurgem distanţa aceasta în cinci ore! 

Coada la frontiera Greciei s-a întins pe kilometri buni. 5.000 de români au aşteptat la graniţă ore în şir în coloană, aşa că unii dintre ei au coborât din maşini. 

Mesajul unui turist român: Chiar nu poate interveni nimeni? Stăm de două ore şi am înaintat maximum 200 de metri!

Astăzi în vamă la Kulata s-a stat 8 ore!!!  

Mesajul unui turist român: Ştiu că este alegerea noastră să vizităm Grecia, dar ceea ce se întâmplă acum în vamă este o dovadă de lipsă de respect pentru turişti. 1.2 kilometri în 6 ore. 

Inclusiv turiştii străini şi-au pierdut răbdarea. 

Turist străin: Avem un copil mic cu noi şi stau 40 de minute în căldură, nu este prea plăcut. Am descărcat documentul, suntem vaccinaţi, avem şi teste PCR pentru copii. De aceea, nu înţelegem. 

Undeva la 3,4 km după ce granița Bulgariei cu Grecia, sunt câteva persoane care te testează aleatoriu. Practic ești tras într-o parcare pe marginea drumului, ți se cere acel cod QR după care aleatoriu, una din persoanele aflate într-o singură mașină, este testată. Şi controalele nu se opresc aici. 

Veronica Todor, corespondent Observator: Sunt controlaţi să vadă dacă într-adevăr au un certificat de vaccinare sau nu sau dacă au un test PCR negativ sau un certificat prin care să dovedească că au fost infectaţi cu acest virus şi este vindecat. 

Totuşi, înaintea deschiderii sezonului estival, grecii au dat asigurări că nu se va aştepta la frontieră. 

Ciprian Enea, specialist în turism: Am avut promisiuni cu privire la frontiere. Grecii ne-au asigurat că nu vom mai avea aceeaşi dificultate în a intra în ţara lor însă se pare că acest reglaj se face mai greu. 

Iar agenţii de turism se aşteaptă ca în luna iulie să explodeze cererea. 

Ciprian Enea, specialist în turism: Odată cu vacanţa copiilor, aşadar după 25 iunie, ne aşteptăm la explozie a cererii. 

Pentru că cererea este mare, toate companiile aeriene au suplimentat cursele către greci.

Reacția MAE

Cozile mari la intrarea în Grecia s-au format pentru că mulți dintre cei care ajung acolo nu au completat formularul de identificare a pasagerului - PLF (Passenger Locator Form) înainte de călătorie, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Atena a inițiat în regim de urgență demersuri pe autoritățile centrale și locale elene, solicitând identificarea în cel mai scurt timp a unor soluții care să permită fluidizarea traficului în punctul de frontieră Kulata – Promachonas, inclusiv prin suplimentarea personalului și a echipamentelor de testare.

De asemenea, consulii Ambasadei României la Sofia și Consulatului General al României la Salonic s-au deplasat la punctul de trecere a frontierei pentru a constata modul în care decurg procedurile de verificare și pentru a acorda asistență consulară, în funcție de solicitări.

MAE informează că, potrivit datelor comunicate de autoritățile elene, demersurile de verificare la frontieră se realizează cu dificultate deoarece o parte dintre persoanele care sosesc în Republica Elenă nu au completat formularul de identificare a pasagerului - PLF (Passenger Locator Form) anterior călătoriei.

În acest context, MAE reamintește că toate persoanele care intră în Republica Elenă au obligația de a completa formularul PLF (Passenger Locator Form) cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență. Formularul PLF (Passenger Locator Form), cu codul QR aferent, este obligatoriu încă din anul 2020, MAE semnalând în mod constant necesitatea îndeplinirii acestei condiții pentru intrarea pe teritoriul Republicii Elene. Formularul se completează accesând pagina de internet - https://travel.gov.gr.

Pentru a evita timpii suplimentari de așteptare la frontieră, MAE face apel la cetățenii români să completeze acest formular anterior deplasării și să obțină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră.

Având în vedere debutul sezonului turistic, precum și situația excepțională generată de pandemia de COVID-19, MAE accentuează importanța informării temeinice, anterior deplasării în străinătate și a verificării cu atenție a informațiilor postate pe pagina de internet a MAE privind sfaturile și alertele de călătorie, precum și a informațiilor de interes publicate pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României în străinătate.

MAE precizează că autoritățile elene întreprind în continuare demersuri pentru fluidizarea circulației și reducerea timpului de așteptare la frontieră. MAE va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile cu privire la tranzitul cetățenilor români prin punctul de trecere a frontierei menționat și va rămâne în dialog constant cu autoritățile elene pentru identificarea soluțiilor necesare reducerii timpului de așteptare și prevenirea unor astfel de situații în perioada următoare.

MAE reamintește că este în vigoare măsura testării rapide, în mod aleatoriu, în punctele de trecere a frontierei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Cozi interminabile la intrarea în Grecia. Mii de turiști români au așteptat și opt ore pentru a trece granița. Reacția MAE