Antena Meniu Search
x

Economia Rusiei a crescut cu 2,3% în 2018, peste estimările oficiale

Rusia a depășit estimările oficiale și a raportat o creștere economică de 2.3% în 2018, însă expansiunea nu a fost suficientă pentru a susţine consumul privat.

Vladimir Putin
Rusia a raportat o creştere economică de 2,3% în 2018, peste estimările oficiale - Sputnik via Hepta

Rusia a depășit estimările oficiale și a raportat o creștere economică de 2.3% în 2018, însă expansiunea nu a fost suficientă pentru a susţine consumul privat.

În luna ianuarie, Ministerul Economiei a revizuit în sens pozitiv estimrile de creştere aferente anului 2018, de la 1,8% la 2%, citând o intensificare puternică a activităţilor de construcţii.

Biroul de statistică Rosstat a îmbunătăţit estimarea referitoare la creşterea din sectorul construcţiilor în primele 11 luni ale anului de la 0,5% la 5,7%.

Ministerul a anunţat anterior că serviciul de statistică ar fi revizuit datele referitoare la activităţile de construcţii din regiunea Iamalo-Nenets.

Ministerul nu a precizat ce proiecte de construcţii au contribuit la modificarea datelor statistice, dar Novatek, cel mai mare producător de gaze privat, operează în regiunea respectivă centrala de gaze naturale lichefiate Iamal, a cărei producţie a ajuns la capacitate în 2018.

Creşterea economică mai ridicată ar trebui în mod normal să susţină veniturile populaţiei şi să aibă ca efect creşterea cheltuielilor. Dar în Rusia, o ţară cu o populaţie de 147 de milioane de locuitori, cheltuielile din sectorul privat au scăzut de fapt în trimestrul al patrulea, potrivit analiştilor.

Nu este clar din datele preliminare ale Rosstat ce a afectat cheltuielile de consum în trimestrul patru, au spus analiştii.

Inflaţia a accelerat în 2018, iar pentru 2019 analiştii anticipează că tendinţa va continua, astfel că indicatorul va atinge 5,1%, peste ţinta băncii centrale, de 4%. Banca centrală a majorat în decembrie dobânda de referinţă, pentru a limita presiunea de creştere a preţurilor.

sursa: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Economia Rusiei a crescut cu 2,3% în 2018, peste estimările oficiale