Antena Meniu Search
x

Criza din Grecia. Reformele propuse de Alexis Tsipras, mai dure decat ale creditorilor!

I-a chemat pe greci la urne şi le-a cerut să spună nu austerităţii, iar acum propune reforme mai severe decât cele ale creditorilor. Alexis Tsipras a trimis la Bruxelles un plan care ar aduce economii de 13 miliarde de euro

Vezi și

I-a chemat pe greci la urne şi le-a cerut să spună nu austerităţii, iar acum propune reforme mai severe decât cele ale creditorilor. Alexis Tsipras a trimis la bruxelles un plan care ar aduce economii de 13 miliarde de euro

Ieri, la Atena a fost o zi extrem de tensionată. În aşteptarea propunerilor de reformă ale guvernului condus de Alexis Ţipras, mii de greci au demonstrat în faţa parlamentului elen. Oamenii le-au cerut politicienilor să nu scoată ţara din uniunea europeană.

Nici în Guvern atmosfera nu a fost mai liniştită. Miniştrii greci au avut nevoie de ore bune ca să aprobe măsurile de reformă.

Astăzi, măsurile propuse de atena vor fi analizate de oficialii europeni, iar mâine vor fi discutate în cadrul uni summit al miniştrilor de Finanţe din Zona Euro. Premierul Alexis Ţipras a cerut şi Parlamentului Grec să aprobe propunerile, iar votul va avea loc astăzi.

Potrivit presei de peste hotare, noul plan cu reforme ar fi mult mai dur decât cel propus de creditori în urmă cu două săptămâni. Reforma pensiilor şi creşterea TVA-ului pentru mai multe categorii de servicii şi produse se numără printre măsurile de austeritate. Mai mult, impozitul pe profit ar urma să fie mărit de la 26 la 28%. Măsurile ar trebui să-i permită guvernului grec să facă o economie de 13 miliarde de euro, faţă de nouă miliarde, cât prevedea planul propus de creditori în urmă cu două săptămâni.

Ministrul german de finanţe a rămas însă sceptic.

Spaţiul de manevră de care dispunem pentru reconfigurarea sau restructurarea datoriei Greciei e foarte mic. Vom discuta asta zilele şi orele următoare şi vom vedea dacă mai e vreo cale de rezolvare a problemei.

Decizia finală se va lua duminică, la Bruxelles, la un summit la care vor lua parte liderii tuturor statelor membre UE.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Criza din Grecia. Reformele propuse de Alexis Tsipras, mai dure decat ale creditorilor!