Antena Meniu Search
x

Mii de manifestanţi, din nou pe stradă în Barcelona! Oamenii cer eliberarea a patru foşti lideri catalani

Mii de susţinători pro-independenţă au ieşit din nou în stradă, în Barcelona. Protestatarii cer eliberarea a patru foşti lideri catalani.

Vezi și

Mii de susţinători pro-independenţă au ieşit din nou în stradă, în Barcelona. Protestatarii cer eliberarea a patru foşti lideri catalani. Însă, acesta nu este singurul motiv de îngrijorare. Judecătorii din Belgia urmează să se pronunţe cu privire la extrădarea lui Carles Puigdemont chiar săptămâna viitoare.

Mii de oameni au protestat faţă de faptul că patru foşti lideri catalani rămân după gratii după ce li s-a refuzat cauţiunea. Asta după ce opţiunea a fost posibilă pentru şase foşti miniştri catalani, acuzaţi de rebeliune, care au fost ieşit din arest după ce au plătit 100.000 de euro.

"Considerăm că toţi ar fi trebuit eliberaţi pentru că arestarea preventivă este o măsură foarte dură. Petrec prea mult timp în închisoare fără să fi fost judecaţi", spune un protestatar.

"În opinia mea, este ruşinos. Nu pot înţelege acest lucru şi nu există niciun motiv posibil pentru a fi înţeles. Ne depăşeşte pe toţi pentru că nu este democratic", este părerea unui alt manifestant.

Îngrijorările susţinătorilor independenţei nu se termină aici. Pe 14 decembrie, magistraţii belgieni vor decide dacă fostul lider catalan, Carles Puigdemont şi alţi patru foşti miniştrii ai Guvernului de la Barcelona vor fi extrădaţi. 

Christophe Marchand, avocatul lui Carles Puigdemont: "Nu ar trebui să fie extrădaţi în Spania pentru că noi considerăm că acuzaţiile Guvernului catalan nu se pedepsesc în Belgia, în primul rând. Iar în al doilea rând, dacă aceştia ar fi extrădaţi în Catalonia şi Spania, există riscul ca drepturile lor fundamentale să fie încălcate."

Carles Puigdemont şi cei patru foşti miniştrii vor rămâne în Belgia cel puţin până pe 21 decembrie, atunci când vor avea loc alegeri în regiunea separatistă. 

Între timp, campania electorală pentru alegerile regionale a început chiar noaptea trecută.

Potrivit unui sondaj recent realizat de Centrul de Cercetare Sociologică, partidele pro-independenţă din Catalonia ar putea pierde majoritatea parlamentară, obţinând doar 67 de locuri din totalul de 135 din legislativul regional. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Mii de manifestanţi, din nou pe stradă în Barcelona! Oamenii cer eliberarea a patru foşti lideri catalani