Antena Meniu Search
x

Culmea ironiei. Biden imploră liderii lumii să reducă emisiile, dar a cerut mai mult petrol. China a crescut producția de cărbune în toiul COP26

Lupta împotriva schimbărilor climatice naşte şi situaţii ironice. Preşedintele SUA, Joe Biden, i-a rugat luni pe liderii lumii la summitul COP26 de la Glasgow să reducă emisiile poluante ale combustibililor fosili pentru a salva planeta, după ce în weekend a cerut creșterea producției de petrol. Și China a crescut cu peste un milion de tone producţia zilnică de cărbune în timp ce liderii lumii negociază un acord pentru a scăpa planeta de o încălzire globală ”catastrofală”. 

de Redactia Observator

la 02.11.2021, 14:03

Culmea ironiei. Biden imploră liderii lumii să reducă emisiile, dar cere mai mult petrol. China a crescut producția de cărbune în toiul COP26
Joe Biden - Profimedia

Președintele Joe Biden a admis că „pare o ironie” că le cere națiunilor bogate în energie să stimuleze producția de petrol, în timp ce imploră lumea să abordeze schimbările climatice, scrie New York Times. Liderul de la Casa Albă a transmis luni la summitul de la Glasgow că avem o fereastră mică de timp pentru a reduce emisiile produse de combustibilii fosili care reprezintă o „amenințare existențială” pentru umanitate. Asta în timp ce în weekend îi îndemna pe cei mai mari producători de petrol din lume să mărească producția.

Cum justifică Joe Biden paradoxul 

Pradoxul a fost în centrul scenei atât la summitul global privind clima care are loc în prezent în Scoția, cât și la Roma, weekendul trecut, în timpul unei reuniuni a liderilor din cele mai mari 20 de economii. Comentariile președintelui Biden arată realitățile politice și economice cu care se confruntă politicienii în timp ce luptă cu schimbările climatice, scrie sursa citată. Subliniază totodată complexitatea renunțării la combustibilii fosili care au stat la baza activității economice globale încă din epoca industrială.

„La suprafață, pare o ironie”, a spus Biden la o conferință de presă duminică. „Dar adevărul este că ați știut cu toții; toată lumea știe – ideea că vom putea trece la energie regenerabilă peste noapte nu este pur și simplu rațională”. 

Pe acelaşi subiect

Declarația liderului american a fost criticată dur de experți în energie și activiști climatici, care spun că lumea nu își poate permite să intensifice producția de petrol și gaze naturale dacă dorește să prevină nivelul catastrofal de încălzire. Grupurile ecologiste urmăresc cu atenție pentru a vedea cum intenționează președintele Biden să-și atingă obiectivul ambițios de a reduce până la sfârșitul acestui deceniu la jumătate emisiile de carbon produse de SUA, comparativ cu 2005.

Un raport recent al Agenției Internaționale pentru Energie a constatat că țările trebuie să oprească imediat investițiile în petrol, gaze și cărbune dacă speră să limiteze creșterea temperaturii medii globale la +1,5 grade Celsius peste perioada preindustrială, pragul dincolo de care oamenii de știință spun că Pământul se va confrunta cu daune ireversibile. Planeta s-a încălzit deja în medie cu 1,1 grade Celsius.

„Suntem într-o criză climatică. Nu este loc ca mâna stângă și mâna dreaptă să facă lucruri diferite”, a declarat Jennifer Morgan, director executiv la Greenpeace International. „Nu este credibil să spui că lupți pentru limita de încălzire de +1,5 grade Celsius în timp ce ceri creșterea producției de petrol.”

Biden și Macron au cerut o producție mai mare de petrol în weekend

În condițiile în care prețurile la benzină au crescut în SUA, Joe Biden a îndemnat, în weekend, principalele țări producătoare de energie cu capacitate neutilizată să sporească producția, ca parte a unui efort mai amplu de a face presiuni asupra OPEC și asupra Rusiei să crească oferta de petrol. În acest demers a fost sprijinit de președintele francez Emmanuel Macron, a cărui țară a găzduit întâlnirea din 2015 de la Paris, unde 200 de țări au convenit să lupte împotriva încălzirii globale.

La finalul summitului G20 care s-a încheiat cu multe vorbe, dar cu mai puține acțiuni concrete decât au sperat activiștii, Biden a comentat ironia. Tranziția către surse de energie cu emisii mai scăzute va dura ani de zile și, între timp, este important să ne asigurăm că oamenii își pot permite să conducă mașinile și să-și încălzească locuințele, a spus el. „La suprafață, pare inconsecvent. Dar nu este deloc inconsecvent în sensul că nimeni nu se aștepta ca anul acesta sau chiar anul viitor să nu mai folosim petrol sau gaze. Vom înceta să subvenționăm acești combustibili fosili. Vom face schimbări semnificative.”

Planul de cheltuieli sociale și climatice al lui Biden, aflat în așteptare la Congres, nu elimină subvențiile guvernamentale pentru combustibilii fosili, care sunt estimate la aproximativ 20 de miliarde de dolari anual.

China creşte producţia de cărbune în toiul summitului pentru climă COP26

China, lovită în plin de o scumpire puternică a materiilor prime, a crescut cu peste un milion de tone producţia zilnică de cărbune. A doua economie a lumii depinde în proporţie de 60% de cărbune pentru alimentarea centralelor electrice. Centralele funcționează la capacitate redusă ceea ce a antrenat o raţionalizare a electricităţii şi a scumpit costurile de producţie, potrivit AFP. 

Pentru a relaxa criza, autorităţile chineze au autorizat în ultimele săptămâni redeschiderea unor mine de cărbune, demers care contravine promisiunii preşedintelui chinez Xi Jinping de a începe să reducă emisiile de carbon ale Chinei.

De la jumătatea lui octombrie, producţia zilnică de cărbune depăşeşte 11,5 milioane de tone, în creștere cu 1,1 milioane de tone faţă de sfârşitul lui septembrie. Această creştere a producţiei de cărbune vine în timp ce liderii lumii încearcă să ajungă la un acord, la Glasgow, asupra unui obiectiv mondial mai ambiţios în domeniul reducerii gazelor cu efect de seră, la Conferinţa ONU privind modificările climatice.

Preşedintele chinez se află între marii absenţi de la această reuniune, căreia i s-a adresat printr-un discurs scris. În timp ce investeşte cel mai mult în energii curate, China este atât primul producător mondial de cărbune, cât şi primul poluator al lumii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Culmea ironiei. Biden imploră liderii lumii să reducă emisiile, dar a cerut mai mult petrol. China a crescut producția de cărbune în toiul COP26