Cum ar arăta un război în patru faze între Rusia şi NATO, potrivit Bundestag. Putin ar putea folosi arme chimice în orașele germane
Război în Ucraina. Bundestag, parlamentul Germaniei, a emis un document de informare de 14 pagini în care vorbeşte despre cel mai rău scenariu al unui eventual conflict între Rusia şi NATO, relatează The Telegraph.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să împărţim banii ca să nu trăim de la o lună la alta
Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice asupra orașelor germane dacă izbucnește un război cu NATO, aşa sună un avertisment pentru parlamentarii germani.
Documentul informativ de 14 pagini pregătit pentru deputați descrie cel mai negru scenariu în cadrul unui posibil conflict mai larg între Rusia şi NATO: un război în patru etape care ar culmina cu o invazie terestră.
Cum ar arăta un război în patru faze între Rusia şi NATO
În prima etapă, Rusia va organiza campanii de dezinformare pe rețelele sociale și pe mass-media pentru a submina încrederea în democrația germană și a destabiliza societatea.
- Avertismentul sumbru al Germaniei: Putin ar putea ataca NATO în 5 - 8 ani
- Ministrul german al Apărării avertizează: Rusia şi-a mărit considerabil producţia de armament. Ameninţă...
- UE nu va reuşi să livreze Ucrainei cele 1 milion de obuze de artilerie promise. A livrat doar 300.000 de proiectile
- Ministerul Apărării din Germania spune că Armata se chinuie să recruteze personal: "Avem o rată de abandon de 30%"
În a doua fază, Moscova va disloca soldați pe flancul estic al statelor NATO. De asemenea, ar intensifica atacuri cibernetice, acte de spionaj și sabotaj pentru a încerca să perturbe mișcarea trupelor membrilor NATO, inclusiv în Germania.
În a treia fază, Rusia va lansa un asalt militar convențional asupra flancului estic al NATO și va lovi ținte, mai adânc în interiorul alianței occidentale, cum ar fi Germania.
În cea de-a patra și ultima fază, trupele ruse vor sparge liniile defensive ale NATO și vor invada Germania, ducând la un război la scară largă, "terestru, maritim și aerian" între forțele ruse și germane.
Putin ar putea folosi arme chimice în orașele germane - Bundestag
Documentul informativ nu exclude riscul ca Moscova să lanseze atacuri chimice asupra Germaniei și să intensifice amenințările cu utilizarea armelor nucleare. Indicii în acest sens ar fi cazurile de otrăvirire din Salisbury 2018 și tentativa de asasinare, prin otrăvire, asupra lui Alexei Navalnîi din august 2020.
"Experiența din ultimii ani arată că un potențial agresor poate fi pregătit să folosească arme neconvenționale. Acesta a fost cazul în Salisbury în 2018 și în Rusia în 2020, unde au fost efectuate atacuri chimice împotriva unor persoane", se arată în document.
Potrivit documentului, invazia rusă din Ucraina a condus la "o schimbare fundamentală a situației de securitate pentru Europa în ansamblu". Prin urmare este nevoie de o examinare mai atentă a procedurilor de apărare civilă și națională ale Germaniei.
Boris Pistorius, ministrul german al Apărării, a avertizat că Rusia ar putea lansa un atac asupra NATO în 5-8 ani și a promis că se va asigura că țara sa este "kriegstuchtig" - pregătită pentru război.
Într-un interviu exclusiv pentru The Telegraph la începutul acestei luni, generalul Carsten Breuer, șeful forțelor armate germane, a spus că este încrezător că forțele ruse vor fi învinse dacă vor ataca un stat NATO în viitorul imediat.
Generalul Breuer a mai spus că Putin nu va recurge la utilizarea armelor nucleare în Ucraina în următoarele etape ale războiului, deoarece acest lucru ar avea consecințe "neprevăzute", potrivit evaluărilor sale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰