Antena Meniu Search
x

Video Cum arată ospățul ca-n vremuri medievale din Anglia, cu 67.000 de mese. Oamenii, ghidați cu hărți spre Marele Prânz

Încoronarea a trecut, petrecerile continuă. Peste 67.000 de mese au fost întinse astăzi pentru turişti şi localnici în aproape 4.000 de puncte de pe tot cuprinsul Marii Britanii. Casa Regală a pus la dispoziţie şi o hartă cu locurile unde oamenii au fost invitaţi să ia prânzul în cinstea Regelui şi Reginei. Şi capetele regale vor petrece, dar într-un alt decor, la Castelul Windsor. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 07.05.2023, 20:38

Vezi și

Casa Regală a invitat pe toată lumea la petrecere. Mese lungi şi pline de bucate alese au fost instalate în toate parcurile din Marea Britanie. Pentru o zi, localnicii şi turiştii britanicii au mâncat ca regii. Marele Prânz, aşa cum este numit evenimentul, are loc, de obicei, la începutul lunii iunie, acum, însă, britanicii au sărbătorit mai devreme, cu un meniu special. 

Petreceri după încoronarea regelui Charles al III-lea

"Este plin în parcurile din Londra de oameni care sărbătoresc Încoronarea Regelui, la picnic. Ce am văzut cel mai des pe mese este quiche-ul, preparatul special pentru această ocazie. Conţine tarhon, fasole şi spanac. Nu neaparat pe placul tuturor, iar britanicii au încercat să reinventeze acest preparat", spune Madalina Iacob, reporter Observator.

"Quiche-ul va fi pe masă, cu siguranţă, salate, şampanie, vin roşu. Ştiţi, britanicilor le place să bea", mărturiseşte Wendy. "Este quiche-ul pentru Încoronare. Deci, este o reţetă clasică la care este adăugat spanac şi tarhon. Iar Pavlova pentru încoronare este un desert cu bezea cu afine şi zmeură. Este foarte gustos!", arată un englez.

Pe acelaşi subiect

Câte gusturi, atâtea feluri de mâncare. "Toţi am fost încurajaţi să venim şi să luăm prânzul. Meniul include somon poşat, cartofi, mai multe mici gustări, falafel, hummus", adaugă Wendy. "Este un tort Victoria. Cicolată, afine şi zmeură, glazură şi gem. Foarte bun pentru o ocazie specială", spune altcineva.

Nu au doar poporul a sărbătorit încoronarea regelului Charles al III-lea. Monarhul şi regina se pregătesc de un concert special în seara aceasta la Castelul Windsor. Andrea Bocelli, Lionel Richie şi Kathy Perry sunt vedetele evenimentului. Sute de curioşi s-au adunat cu câteva ore înainte să aştepte cuplul regal. 

Viscri devine tot mai celebru

Unii britanici au aflat de pasiunea românească a noului rege şi au vrut să calce pe urmele lui. Aşa au ajuns până la Viscri, unde Charles a cumpărat o proprietate în 2006, care a fost deschisă ca pensiune până acum doi ani. "Pot să zic că am dormit în patul lui. Foarte confortabil. Este un sat minunat (n.r. Viscri), kilometri de teren întins, fără garduri", spune Iunis Heartstone.

Românii au jucat un rol important şi la încoronare. Ionuţ s-a stabilit în Marea Britanie după ce a plecat din Botoşani şi este agent de pază la o companie de securitate. Firma lui a fost desemnată să se ocupe de securitatea publicului care a umplut străzile la Londra. A rămas impresionat de ce a văzut.

"Britanicii sunt foarte ataşaţi de rege şi de tot ce ţine de moharie. Dacă vă duceţi în cartiere o să vedeţi steaguri, peste tot steguleţe. Şi noi îl iubim, avem o oportunitate aici şi trebuie să-i mulţumim", povesteşte Ionuţ.

Cei care nu au apucat să vadă în carne şi oase încoronarea, au răsfoit ziarele din Marea Britanie. Publicaţiile gratuite, distribuite în staţiile de metrou, s-au epuizat azi-dimineaţă în timp record. "Astăzi, în prima zi de domnie a lui Charles al III-lea, The Mail arăta o fotografie cu regele şi regina la ieşirea de la Westminster cu titlul - Privirea regelui care spune: Draga mea, acesta a fost un triumf! Sunday Times a ieşit cu titlul: În sfârşit, gloria încoronării. Iar The Sun descrie momentul glorios al istoriei: Cel mai bun suvenir!", arată Madalina Iacob, reporter Observator.

Peste 20 de milioane de britanici au umărit la televizor încoronarea regelui Charles, cu 9 milioane mai puţin decât la funeraliile mamei sale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Cum arată ospățul ca-n vremuri medievale din Anglia, cu 67.000 de mese. Oamenii, ghidați cu hărți spre Marele Prânz