Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum au relatat ziarele lumii atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Galerie foto cu prima pagină a publicaţiilor vremii

Pe 12 septembrie 2001, lumea era în stare de şoc. Cu o zi înainte, terorişti al-Qaeda au deturnat avioane comerciale şi le-au prăbuşit în World Trade Center şi în Pentagon, omorând aproape 3.000 de persoane. Americanii erau cuprinşi de durere pentru cei morţi şi frica unui potenţial nou atac. Imaginea invincibilităţii Statelor Unite era zguduită. Oamenii din întreaga lume era uluiţi.

de Redactia Observator

la 11.09.2021 , 06:38

Acum 20 de ani, lumea s-a schimbat pentru totdeauna după atacurile teroriste de la 11 septembrie, din Statele Unite ale Americii, care au avut loc la New York, Washington DC şi în apropiere de Shanksville, Pennysilvania, şi care au ucis aproape 3.000 de persoane.

Relatările TV şi radio au ţinut publicul la curent cu ceea ce se întâmpla în SUA, iar în dimineaţa următoare ziarele din întrega lume au relatat atrocităţile din ziua precedentă. Imaginile şi titlurile acelor vremuri au devenit ele însele simboluri ale zilei de 11 septembrie 2001, care vor rămâne pururi gravate în amintirile americanilor şi nu numai, aminteşte The Independent.

În toată presa internaţională, ziarele s-au chinuit să cuprindă întreaga imagine a tragediei pe prima pagină. După 20 de ani, aceste prime pagini oferă o viziune rapidă a primelor reacţii în lume cu privire la acea zi de groază.

Articolul continuă după reclamă

Cum au titrat ziarele din Statele Unite ale Americii atacurile de la 11 septembrie 2001

Pe acelaşi subiect

New York Times a pus pe prima pagină Turnurile Gemene, spunând că ziua de 11 septembrie este "ZIUA TERORII".

La câteva ore după atac, The Washington Post a subapreciat numărul morţilor, scriind că şi-au pierdut viaţa "câteva sute de persoane".

USA Today a spus că atacul terorist este un "Act de război", prefigurând ceea ce avea să urmeze în Afganistan şi Irak.

The New York Daily News a abordat acelaşi unghi, scriind peste poza cu al doilea avion care se apropia de World Trade Center cu litere mari roşii "ESTE RĂZBOI".

The Examiner, din San Francisco, a pus accent pe furia pe care mulţi americani au simţit-o la adresa teroriştilor, titrând simplu: "Nenorociţii!"

Prima pagină a ziarului, după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001

arhivă

Cum au titrat ziarele din Marea Britanie atacurile de la 11 septembrie 2001

Peste ocean, în Marea Britanie, The Independent a umplut prima pagină cu o poză cu Turnurile Gemene în flăcări şi acoperite de fum, alături de cuvintele "Judecata de apoi America"

The Times a oferit o abordare simplă, dar eficientă. Folosindu-se de întreaga lăţime a coperţii, cotidianul londonez a publicat o imagine panoramică a Lower Manhattan, învăluit de fum, după căderea primului turn. Iar titlul a fost pur şi simplu data şi ora: 11 septembrie 2001, 10:02 a.m.

Precum multe alte ziare, The Daily Telegraph a văzut atacurile prin prisma războiului, spunând "Război în America".

The Guardian a folosit aceeaşi fotografie şi un titlu similar: "O declaraţie de război".

Prima pagină a ziarului, după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001

arhivă

Prima pagină a ziarelor din România şi restul lumii, după atacurile teroriste 

The Globe and Mail din Canada a făcut aluzie la bombardamentele japoneze de la Pearl Harbor din 1941, despre care preşedintele Franklin Roosevelt a spus că este "o dată care va trăi în infamie". Bombardamentele fuseseră cele mai mortale pe tărâm american din istorie, până la 11 septembrie 2001.

În Australia, The Herald Sun a inserat o fotografie tulburătoare cu doi americani care au sărit din Turnurile Gemene, în timp ce acestea au luat foc, şi a scris "America atacată".

Apocalipsă, teroare au fost cuvintele care au tronat şi pe primele pagini ale ziarelor din România. Evenimentul Zilei a titrat "APOCALIPSA", iar România Liberă a scris că este "Începutul unei crize uriaşe".

Jurnalul Naţional şi Cotidianul au mers aproape pe aceeaşi idee: "America însângerată", respectiv "Apocalipsa însângerată", conform capturilor realizate de Paginademedia.ro.

Sursă: Paginademedia.ro

Prima pagină a ziarului România Liberă, după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001

Paginademedia.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Cum au relatat ziarele lumii atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Galerie foto cu prima pagină a publicaţiilor vremii