Antena Meniu Search
x

Video Cum au reuşit oligarhii ruşi să scape de sancţiunile Vestului: şi-au ascuns averile în paradisuri fiscale

Avioane private, maşini şi vile de zeci de milioane de euro în locuri exotice. Oligarhii vizaţi de sancţiuni au găsit soluţia pentru a-şi păstra averile. Prin companii offshore le-au pus la adăpost în paradisuri fiscale. În acelaşi timp, pentru că aici nu ajung sancţiunile, ţărmul Turciei a devenit locul preferat pentru parcarea superyacht-urilor.

Alexandra Paraschiv
de Alexandra Paraschiv

la 12.04.2022, 19:47

Vezi și

În Pandora Papers Russia, jurnaliştii din Consorţiul de Investigaţie dezvăluie informații despre 800.000 de companii offshore, fundații și trusturi, precum și căi directe către persoane și companii din peste 200 de țări și teritorii. Se întâmplă în plină vânătoare a averilor oligarhilor, demers îngreunat serios de brokeri offshore, cum ar fi Alfa Consulting, cu sediul în Seychelles. "Credem că asta este una dintre cele mai importate poveşti din întreaga lume. Există o economie ascunsă, care îmbogățește oamenii care sunt deja bogați", a declarat Gerard Ryle, director ICIJ.

40% din peste 2.000 de corporaţii de tip offshore care fac parte din Alfa Consulting au unul sau mai mulţi proprietari ruşi. Mai exact, 800. Politicieni, membrii din Duma de Stat şi alte personalităţi din Rusia deţin 163 de entităţi distincte. Mikail Gutseriev, fondatorul companiei petroliere RussNeft și fost membru al Dumei este şi el legat de 84 de companii offshore. Astfel că sancţiunile care includ îngheţarea sau confiscarea activelor nu îi sperie prea mult pe bogaţii Rusiei. "Un embargo petrolier împotriva Rusiei este obligatoriu. Orice nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care nu privește petrolul, va fi primit cu un zâmbet larg în Rusia", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

Investigaţia jurnaliştilor vizează în aceeaşi măsură politicieni, oligarhi, oameni din sport. Mulţi şi-au mutat averile şi în Turcia, unde nu-i ating sancţiunile. Acum, însă, sunt percepuţi drept trădători, chiar de şeful statului. "Nu îi condamn deloc pe cei care au o vilă în Miami sau pe Riviera Franceză, care nu se pot lipsi de foie gras, stridii sau așa-zisele "libertăți de gen". Nu e problema mea. Problema e că ei sunt cu mintea acolo, nu aici, cu oamenii noştri, cu Rusia", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. Nu toată lumea a reuşit să-şi pună averile la adăpost. Autorităţile italiene au confiscat vila de peste 114 milioane de dolari de pe Insula Sardinia a fostului pilot de formula 1, Nikita Mazepin. În ultimele săptămâni, italienii au pus mâna pe bunuri în valoare de peste 900 de milioane de euro ale oligarhilor trecuți pe "lista lui Putin".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Cum au reuşit oligarhii ruşi să scape de sancţiunile Vestului: şi-au ascuns averile în paradisuri fiscale