Antena Meniu Search
x

Cum se desfăşoară operaţiunea de salvare a copiilor din peştera din Thailanda (animaţie)

Încă o zi a miracolelor în Thailanda. Alţi patru copii au fost scoşi luni din peştera în care erau blocaţi de 17 zile. În subteran au mai rămas patru băieţi şi antrenorul lor de fotbal. Ar putea fi recuperaţi marţi.

Vezi și

Încă o zi a miracolelor în Thailanda. Alţi patru copii au fost scoşi luni din peştera în care erau blocaţi de 17 zile. În subteran au mai rămas patru băieţi şi antrenorul lor de fotbal. Ar putea fi recuperaţi marţi. Operaţiunea dramatică este condusă de 18 scafandri de elită. Ei cunosc cel mai bine condiţiile din peşteră şi ştiu exact ce trebuie să facă. Lumea aşteaptă doar veşti bune de la salvatori, presaţi de timp şi de vremea care se poate înrăutăţi oricând.

Misiunea de salvare din a doua zi a început în jurul orei 7.00, ora României. A plouat peste noapte, dar băieţii au noroc. Nivelul apei nu a crescut în peşteră.

Opt copii salvaţi în două zile

Este o nouă cursă contra cronometru, însă mult mai periculoasă. Salvatorii trebuie să fie foarte rapizi, pentru că vremea nu este de partea lor.  

"Am început operaţiunea mult mai devreme, pentru că ne este teamă de ploi. Toată lumea este pregătită. Suntem cu cinci ore mai rapizi decât am programat. Vom accelera eforturile", a declarat guvernatorul provinciei thailandeze Chiang Rai, Narongsak Osatanakorn.

După câteva ore a fost adus la suprafaţă un băiat. Al cincilea de la începutul operaţiunii. Slăbit şi înfometat, el a fost preluat de o ambulanţă şi transportat de urgenţă la spital. Toţi cei salvaţi sunt ţinuţi în carantină cel puţin 24 de ore.

"Sunt fericiţi şi sănătoşi, dar tot trebuie să stea departe de părinţi şi de alte rude, fiindcă suntem îngrijoraţi că ar putea contracta vreo infecţie", a mai spus guvernatorul.

Cum se desfăşoară misiunea de salvare din peştera din Thailanda

Milioane de litri de apă au fost scoşi din peşteră. Aflaţi la 900 de metri adâncime, copiii trebuie să parcurgă un traseu lung de 4 kilometri până la ieşirea din peşteră. Tabăra instalată pentru această misiune se află la jumătatea drumului. Fiecare băiat este însoţit de doi scafandri, unul în faţă şi unul în spate, şi este ghidat cu ajutorul unei frânghii.

De asemenea, copilul este alimentat cu oxigen printr-un furtun legat la butelia salvatorului din faţă. Cu toţii au de parcurs cel puţin un kilometru prin tuneluri inundate, pline de mâl şi pietre.

Cea mai periculoasă porţiune este însă un tunel lung de 15 de metri, complet inundat în care copilul şi cei 2 scafandri trebuie să se scufunde. La un moment dat, aici traseul se îngustează atât de mult, încât ajunge să aibă un diametru de doar 38 de centimetri, cât două palme.

Acolo, cu toţii trebuie să-şi scoată măştile de oxigen şi să-şi ţină respiraţia sub apă pentru că spaţiul este prea mic şi nu pot trece altfel. Odată ce trec de zona critică, băieţii şi salvatorii lor pot înainta cu uşurinţă, pentru că pământul este aproape uscat. 

Patru copii rămaşi blocaţi în peşteră

Plecarea ambulanţelor staţionate la gura peşterii a fost semnalul care a confirmat şi luni veştile bune. În peşteră se mai află doar patru băieţi şi antrenorul lor de fotbal. Bucuria salvării celor opt copii este imensă. Inevitabil, apar şi întrebări legate de ceea ce urmează pentru ei. Este posibil ca mulţi să se lupte cu depresia şi cu anxietatea, avertizează specialiştii.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Cum se desfăşoară operaţiunea de salvare a copiilor din peştera din Thailanda (animaţie)