Antena Meniu Search
x

Video Alegeri SUA 2022. Republicanii ar putea avea majoritatea în Senat. Trump sugerează că scrutinul ar putea fi fraudat, la fel ca în 2020

America a ales. Milioane de americani au ieşit la urne să-şi aleagă reprezentanţii. Rezultatele preliminarii arată că republicanii obţin o majoritate confortabilă în Camera Reprezentanţilor. Pe de altă parte, locurile din Senat încă se joacă. Acolo cele două partide par să fie umăr la umăr. Joe Biden îşi păstrează optimismul, în ciuda rezultatelor deloc încurajatoare pentru democraţi. Preşedintele SUA a postat pe twitter un mesaj de felicitare pentru democraţi şi a îndemnat americanii să voteze în continuare. De cealaltă parte, Donald Trump pare convins că republicanii vor fi cei care vor avea de sărbătorit. 

de Redactia Observator

la 09.11.2022, 09:30

Vezi și

America a ales. Peste 250 de milioane de americani au fost aşteptaţi la urne pentru tradiţionalele alegeri de la jumătatea mandatului preşedintelui. Miza scrutinului este uriaşă. O victorie a republicanilor ar însemna că Donald Trump şi-ar lua revanşa pentru alegerile pe care le-a pierdut în urmă cu doi ani. De cealaltă parte, democraţii speră să consolideze prin vot actuala administraţie de la Casa Albă. Dincolo de scenariile politice şi de împărţirea scaunelor, oamenii de rând au ieşit la vot împinşi din spate de problemele economice cu care se confruntă deja de multă vreme. 

Michael McAndrews, simpatizant republican: "Sperăm să trăim cum trăiam pe vremea când preşedintele Trump era preşedinte şi nu sub administraţia aceasta." 

De altfel, tocmai campania electorală dusă de fostul preşedinte a polarizat taberele şi mai mult. Păreri care ar putea părea extremiste se găsesc acum în ambele direcţii, fie că e vorba de democraţi sau republicani. Inclusiv sondajele făcute la ieşirea de la urne arată că unul din principalele motive pentru care americanii şi-au exprimat votul a fost viziunea faţă de dreptul la avort, spre exemplu. 

Donald Trump acuză noi fraude electorale

Pe acelaşi subiect

Fostul Preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, n-a pierdut ocazia ca, în mijlocul procesului de vot, să sugereze, deloc subtil, pe propria reţea de socializare că procesul de vot ar putea fi fraudat. E practic acelaşi discurs pe care l-a avut şi la alegerile prezidenţiale din 2020, când a pus pe seama unor presupuse fraude electorale pierderea fotoliului de la casa Albă. Acum, la o petrecere organizată la reşedinţa sa din Mar-a-Lago, Trump şi-a exprimat optimismul în ceea ce priveşte victoria republicanilor. 

Donald Trump, fostul preşedinte al SUA: "Trebuie să vedem ce o să se întâmple. Politica Democraţilor este sub orice critică... cât de rău este ce fac ei cu inflaţia."

Şi nu duce lipsă de susţinători. Diane Fisher, simpatizantă a republicanilor: "Este vorba despre America, despre oameni uniţi din nou, despre libertate, despre Constituţie, despre atacurile pe care le-am suportat asupra acestei libertăţi." 

Deşi există temerea că o victorie a republicanilor ar putea să blocheze agenda administraţiei Biden, analiştii spun că şansele ca politica externă a Statelor Unite să se modifice substanţial sunt destul de mici. 

Grigore Culian, jurnalist român din Statele Unite: "Nu cred că politica de la Washington se va schimba şi nu cred nici că România va avea un alt rol în afara celui de gazdă a trupelor americane pentru întărirea forţei de descurajare în faţa unei eventuale invazii ruseşti."

Chiar şi aşa, exit-poll-urile arată că sub 40% dintre americani au o părere bună despre o eventuală revenire a lui Trump la Casa Albă. În acelaşi timp, rezultatele preliminarii arată prea puţine surprize în cursa pentru scaunele din Senat şi Camera Reprezentanţilor, cu mulţi dintre cei care deja le ocupă conducând la numărul de voturi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Alegeri SUA 2022. Republicanii ar putea avea majoritatea în Senat. Trump sugerează că scrutinul ar putea fi fraudat, la fel ca în 2020