Antena Meniu Search
x

Danemarca renunţă la o sărbătoare importantă: Parlamentarii vor să economisească bani pentru cheltuielile militare

Danemarca renunţă la o sărbătoare publică de primăvară şi va folosi economiile pentru a spori cheltuielile militare. Parlamentarii danezi au votat pentru anularea Store Bededag sau Marea Rugăciune, de anul viitor. Oamenii s-au revoltat și chiar au semnat petiții împotriva acestei decizii. 

de Redactia Observator

la 02.03.2023, 08:23

Danemarca renunţă la o sărbătoare importantă: Parlamentarii vor să economisească bani pentru cheltuielile militare
Danemarca renunţă la o sărbătoare importantă: Parlamentarii vor să economisească bani pentru cheltuielile militare - Profimedia

Parlamentarii danezi au votat pentru abolirea unei sărbători legale de primăvară din calendarul naţional şi intenţionează să folosească economiile pentru a spori cheltuielile militare, transmite CNBC, citat de News.ro

Parlamentul Danemarcei, cu 179 de locuri, a votat marţi cu 95 de voturi pentru la 68 împotrivă pentru a aproba propunerea guvernului de coaliţie centristă de a anula Store Bededag, sau Marea Rugăciune, de anul viitor. Marea Rugăciune este o sărbătoare religioasă care cade în a patra vineri după Paşti.

Guvernul nou format a declarat că anularea sărbătorii legale îi va oferi venituri suplimentare de 3 miliarde de coroane daneze (aproximativ 430 de milioane de dolari). Cea mai mare parte din această sumă va fi apoi folosită pentru a creşte cheltuielile de apărare ale ţării şi pentru a le aduce în conformitate cu obiectivul NATO privind o contribuţie de 2% din produsul intern brut.

Controversatul proiect de lege, aspru criticat

Pe acelaşi subiect

Controversatul proiect de lege, care a fost propus în decembrie, a fost aspru criticat de grupuri religioase, sindicate şi parlamentari din întregul spectru politic. Cu toate acestea, parlamentarii opoziţiei nu au reuşit să cadă de acord cu convocarea unui referendum pe această problemă.

Opriţi hoţul. Guvernul le ordonă oamenilor să lucreze încă o zi”, a spus Karsten Hønge, membru al Partidului Popular Socialist, potrivit Associated Press. Aproape 500.000 de oameni au semnat până miercuri o petiţie online pentru a menţine sărbătoarea.

Luna trecută, mii de oameni s-au reunit în faţa clădirii Parlamentului danez din capitala Copenhaga pentru a protesta împotriva proiectului de lege. Sindicatele care au organizat protestul au estimat că cel puţin 50.000 de persoane au participat la demonstraţie, despre care Reuters a relatat că ar face din aceasta cea mai mare demonstraţie din ţară în mai bine de un deceniu.

Condusă de prim-ministrul Mette Frederiksen, coaliţia daneză a social-democraţilor, liberalilor şi moderaţilor a declarat că proiectul de lege a fost parţial un răspuns la războiul Rusiei din Ucraina. Lucrătorii din Danemarca au în prezent 11 sărbători legale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aveţi asigurare obligatorie a locuinţei?
Observator » Stiri externe » Danemarca renunţă la o sărbătoare importantă: Parlamentarii vor să economisească bani pentru cheltuielile militare