Antena Meniu Search
x

David Saranga, ambasadorul Israelului: Hamas a plănuit acest atac. O dată la câțiva ani avem un conflict în zonă. Lucrul bun este că lumea uită

Consiliul de Securitate al ONU se reunește, de urgență, astăzi, pe subiectul violențelor israeliano-palestiniene. Coordonatorul special al Naţiunilor Unite pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu a scris, pe Twitter, că "ne îndreptăm spre un război în toată regula".

de Redactia Observator

la 12.05.2021, 15:02

Vezi și

Zeci de persoane au murit în urma bombardamentelor din Tel Aviv şi Fâşia Gaza. Hamas a lansat o ploaie de rachete asupra capitalei Israelului, după ce, mai devreme, un bloc turn în care aveau sediul mai mulţi membri ai grupării a fost pus la pământ de armata israeliană.

Excelenţa Sa Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a explicat la Observator ce se întâmplă în Israel în această perioadă. 

Excelența Sa, Ambasadorul Israelului în România, David Saranga: După ce s-a terminat pandemia și după ce am crezut că revenim la normalitate a început acest conflict, unde 1.000 de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza către Tel Aviv și alte orașe din Israel. Astăzi, în momentul de față, lumea e speriată. Noaptea trecută, lumea a stat în adăposturi. Nu știm cât timp va dura acest conflict, dar știm că trebuie să apărăm cetățenii israelieni. 

E.S. Ambasadorul Israelului în România, David Saranga: Sunt două lucruri care sunt relevante. În primul rând, Hamas a planificat acest atac. De ani de zile, ei au acumulat rachete și din acest motiv au găsit timpul potrivit, acum, pentru a ataca. Al doilea lucru: trebuie să înțelegem că, de o parte avem o țară democratică ca Israel, iar de cealaltă parte avem o grupare teroristă care lansează un atac asupra orașelor, asupra populației civile. Vorbim aici despre o mișcare teroristă islamistă și o țară democratică așa că e mult mai dificil de a discuta sau de a ajunge la o înțelegere. 

Pe acelaşi subiect

E.S. Ambasadorul Israelului în România, David Saranga: Eu sunt în diplomație de mai mult de 25 ani. O dată la patru – cinci - șase ani avem un conflict în zona noastră. Lucrul bun este că după ce se încheie conflictul, lumea uită, iar turismul se întoarce la normalitate. Sper că așa va fi și de data aceasta. Cât timp o să mai dureze conflictul respectiv, nu pot să vă spun. Nu vorbim despre zile, vorbim de o perioadă mai lungă. Dar eu cred că după ce acest conflict se va termina, lucrurile se vor întoarce la normalitate și vă așteptăm în Israel.

E.S. Ambasadorul Israelului în România, David Saranga: Lumea, acum, sau guvernul israelian este concentrat pe această problemă pe care o avem cu palestinienii. Dar, în același timp, după ce s-a încheiat pandemia, guvernul a început să se ocupe de economie, iar atunci când vorbim despre economie, turismul este o parte importantă a economiei.

Este în Israel o situație de normalitate?

E.S. Ambasadorul Israelului în România, David Saranga: Normalitate totală. În momentul în care oamenii nu trebuie să poarte mască în aer liber, atunci nici nu se vede că a existat o pandemie. Bineînțeles, sunt niște reguli. Vorbim despre un pașaport verde, orice persoană vaccinate trebuie să aibă acest pașaport pentru a intra la un eveniment cultural sau într-un restaurant, altfel trebuie să stea afară, în aer liber. Dar atunci când cineva se plimbă în Tel Aviv sau Ierusalim se simte ca și când nu a existat pandemia. 

România este singurul stat european cu care Israelul are relații neîntrerupte de mai bine de 70 de ani. Cele două țări colaborează, de altfel, în chestiuni legate de managementul apei, în special în agricultură, dar și în domeniile ciberneticii, securității și apărării, turismului. De pildă, România este a doua țară din regiune ca număr de turiști în Israel. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » David Saranga, ambasadorul Israelului: Hamas a plănuit acest atac. O dată la câțiva ani avem un conflict în zonă. Lucrul bun este că lumea uită