Antena Meniu Search
x

De ce a intrat Ungaria în stare de urgenţă. Ce poate decide premierul Viktor Orban

Ungaria a intrat în stare de urgenţă. Premierul Viktor Orban a invocat situaţia de război din Ucraina care a produs efecte economice dezastruoase.

de Redactia Observator

la 25.05.2022, 12:35

De ce a intrat Ungaria în stare de urgenţă. Ce poate decide premierul Viktor Orban
De ce a intrat Ungaria în stare de urgenţă. Ce poate decide premierul Viktor Orban - Profimedia

Premierul ungar Viktor Orban a declarat marţi stare de urgență imediat după instalarea noului său guvern. Starea de urgență, aprobată marți de Parlament, a intrat în vigoare la miezul nopții și va oferi guvernului ”spațiu de manevră și capacitatea de a reacționa imediat” la consecințele războiului din Ucraina, a spus Orban într-un mesaj video pe pagina lui de Facebook. Guvernul va anunța miercuri primele măsuri în cadrul situației de urgență, a mai spus Orban.

Măsura adoptată îi permite prim-ministrului maghiar să se opună în continuare oricărui embargou energetic impus Rusiei, pentru că una dintre prevederile acestei stări de urgenţă se referă la securitatea financiară a familiilor. Viktor Orban a decretat în repetate rânduri că ţara sa este dependentă de gazele şi petrolul ruseşti, ceea ce i-a adus numeroase critici din partea celorlalte state-membre ale Uniunii Europene, dar şi din partea Ucrainei.

Germania vrea ca UE să impună embargo împotriva petrolului rusesc și fără acordul Ungariei

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a avertizat în urmă cu 2 zile Ungaria să nu blocheze eforturilor UE de a impune un embargo asupra importurilor de petrol din Rusia, ca răspuns la războiul din Ucraina, potrivit Reuters. Luni, ministrul a declarat că este dezamăgit de faptul că UE nu a ajuns încă un acord cu privire la embargoul petrolier, care este în lucru de câteva săptămâni, și că Germania ar fi dispusă să renunțe Ungaria pentru a accelera procesul.

”Dacă președintele Comisiei Europene spune că facem asta în 26 (de membri), fără Ungaria, atunci aș sprijini acest plan”, a declarat Habeck la postul Deutschlandfunk. ”Dar încă nu am auzit asta de la UE”, a adăugat el. Dintre cele 27 de state membre UE, Ungaria este cel mai vocal critic al embargoului asupra petrolului rusesc. Comisia a propus eliminarea treptată a importurilor de petrol rusești până la sfârșitul anului în majoritatea statelor membre UE, în timp ce Ungariei și altora li s-ar putea acorda scutiri.

Budapesta, cel mai puternic aliat al Moscovei în UE, a spus că vrea sute de milioane de euro de la UE pentru a atenua costul renunțării la țițeiul rusesc. UE are nevoie ca toate cele 27 de state să fie de acord cu embargoul pentru ca acesta să intre în vigoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » De ce a intrat Ungaria în stare de urgenţă. Ce poate decide premierul Viktor Orban