Antena Meniu Search
x

De ce refuză Putin să se întâlnească cu Zelenski. Explicațiile Moscovei

Preşedinţia Rusiei a respins, luni, ideea unui summit al preşedinţilor Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, cerându-le puterilor occidentale să exercite presiuni asupra Administraţiei de la Kiev pentru avansarea negocierilor.

de Redactia Observator

la 21.03.2022, 16:11

Vladimir Putin și Volodimir Zelenski
De ce refuză Putin să se întâlnească cu Zelenski. Explicațiile Moscovei - Profimedia Images

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat în mai multe rânduri că vrea o întrevedere directă cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru oprirea conflictului militar. Însă Kremlinul a transmis luni că, deocamdată, nu se pune problema unui summit Rusia-Ucraina. "Nu există nimic stabilit clar, niciun acord care să poată fi definitivat", a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de agenţia Interfax şi de publicaţia Der Spiegel.

Dmitri Peskov a subliniat că este necesară avansarea negocierilor. "Cei care au această posibilitate trebuie să îşi folosească influenţa asupra Kievului pentru ca negociatorii ucraineni să aibă o atitudine constructivă la negocieri", a insistat Dmitri Peskov, potrivit MEDIAFAX.

Israelul şi Turcia s-au implicat activ în eforturile de mediere între Rusia şi Ucraina

Duminică, un oficial guvernamental turc a afirmat că Vladimir Putin nu este pregătit deocamdată pentru o întâlnire cu Volodimir Zelenski.

Pe acelaşi subiect

"Preşedintele Zelenski este pregătit pentru o întâlnire, dar Putin crede că deocamdată poziţiile celor două părţi nu sunt suficient de apropiate pentru discuţii la acest nivel", a declarat Ibrahim Kalin, unul dintre consilierii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, citat de publicaţiile The New York Times şi The Times of Israel.

Putin trece la planul B în Ucraina. Ar renunța la capturarea Kievului

După ce forțele ruse nu au reușit să obțină o victorie rapidă în Ucraina, unde războiul declanşat de Vladimir Putin a ajuns în a 26-a zi, Kremlinul ar putea trece la o nouă strategie pentru a-și asigura obiectivele teritoriale cheie, susțin înalți oficiali citați de The Wall Street Journal. Vladimir Putin caută o pârghie pentru a obliga guvernul ucrainean să accepte neutralitatea

SUA și aliații săi au considerat că obiectivele inițiale ale președintelui Vladimir Putin erau de a captura Kievului în câteva zile și de a înlocui guvernul lui Volodimir Zelenski cu un regim pro-rus. Însă nimic din toate acestea nu s-a întâmplat de pe 24 februarie până în prezent.  Un înalt oficial american susține că sunt indicii care sugerează că după mai bine de trei săptămâni de război sângeros - în care Ucraina a opus o rezistență acerbă - Vladimir Putin își schimbă tactica.

Noul plan al lui Vladimir Putin, evaluat de înalți oficiali din cadrul administrației Biden și comunicat Casei Albe este de a obliga Kievul să accepte pretențiile Rusiei asupra teritoriilor de sudul și din estul Ucrainei. După ce a ocupat atât Crimeea, cât și regiunile Donbasului în 2014, Rusia încearcă să asigure un „pod pe uscat” între vestul Rusiei și Peninsula Crimeea și să extindă controlul asupra regiunii Donbas, scrie The Wall Street Journal. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » De ce refuză Putin să se întâlnească cu Zelenski. Explicațiile Moscovei