Antena Meniu Search
x

Putin trece la planul B în Ucraina. Rusia ar putea renunţa la capturarea Kievului - WSJ

După ce forțele ruse nu au reușit să obțină o victorie rapidă în Ucraina, unde războiul declanşat de Vladimir Putin a ajuns în a 26-a zi, Kremlinul ar putea trece la o nouă strategie pentru a-și asigura obiectivele teritoriale cheie, susțin înalți oficiali citați de The Wall Street Journal. Vladimir Putin caută o pârghie pentru a obliga guvernul ucrainean să accepte neutralitatea

de Redactia Observator

la 21.03.2022, 12:33

Putin trece la planul B în Ucraina. Nu mai plănuiește capturarea Kievului - WSJ
Putin trece la planul B în Ucraina. Nu mai plănuiește capturarea Kievului - WSJ - Profimedia

SUA și aliații săi au considerat că obiectivele inițiale ale președintelui Vladimir Putin erau de a captura Kievului în câteva zile și de a înlocui guvernul lui Volodimir Zelenski cu un regim pro-rus. Însă nimic din toate acestea nu s-a întâmplat de pe 24 februarie până în prezent.  Un înalt oficial american susține că sunt indicii care sugerează că după mai bine de trei săptămâni de război sângeros - în care Ucraina a opus o rezistență acerbă - Vladimir Putin își schimbă tactica.

Noul plan al lui Vladimir Putin, evaluat de înalți oficiali din cadrul administrației Biden și comunicat Casei Albe este de a obliga Kievul să accepte pretențiile Rusiei asupra teritoriilor de sudul și din estul Ucrainei. După ce a ocupat atât Crimeea, cât și regiunile Donbasului în 2014, Rusia încearcă să asigure un „pod pe uscat” între vestul Rusiei și Peninsula Crimeea și să extindă controlul asupra regiunii Donbas, scrie The Wall Street Journal. Putin va continua însă presiunea militară, inclusiv atacarea orașelor ucrainene, pentru a-l forța pe Zelenski să abandoneze speranțele de a se alătura Occidentului și să accepte un statut neutru, precum și alte solicitări rusești. 

Vladimir Putin trece la ”tactici de asediu”

Dacă solicitările lui Putin sunt respinse, americanii se așteaptă ca Rusia să încerce să păstreze tot teritoriul pe care l-au ocupat forțele sale și să continue războiul. „Pe baza evaluărilor noastre din punct de vedere militar, se pare că el (n.r. Putin) trece la tactici de asediu”, a spus un alt oficial american.

Pe acelaşi subiect

Pentru ucraineni, schimbarea de strategie înseamnă săptămâni - posibil luni - de atacuri din partea unei armate ruse slăbite, care se va mulțumi adesea să tragă de la distanță cu rachete și artilerie. Această schimbare are obiectivul de a presa guvernul lui Zelenski să cedeze atât din teritoriu cât și aranjamentele de securitate.

„Planul B” al lui Vladimir Putin, așa cum l-a numit un oficial american, vine cu o serie de avertismente importante. Oficialii americani notează că Putin și-ar putea extinde obiectivele de război, dacă armata sa începe să aibă mai mult succes împotriva forțelor Ucrainei. Statutul Kievului rămâne o întrebare deschisă. Având în vedere rezistența ucraineană puternică de aici nu este clar dacă armata rusă poate strânge și organiza suficienți soldați pentru a izola și cuceri Kievul, susțin unii oficiali americani.

Vladimir Putin a schimbat tactica, nu și obiectivul

Important de reținut este că această evaluare a strategiei lui Putin nu este rezultatul unei analize oficiale a agențiilor de informații, ci este punctul de vedere al unor oficiali americani cu acces la informații clasificate și care nu spun că strategia va funcționa. Unii analiști remarcă dificultatea de a evalua corect obiectivele lui Putin și avertizează să nu citim prea multe în evoluțiile de pe câmpul de luptă.

”Obiectivul lui (n.r. Putin) nu s-a schimbat deloc. Ceea ce s-a schimbat este tactica lui”, a declarat Daniel Fried, fost oficial al Departamentului de Stat, care a fost ambasador al SUA în Polonia.  „Decapitarea rapidă a guvernului ucrainean nu a funcționat. Acum vrea doar să-i lovească pentru că rezistă și, prin urmare, trebuie epurat. Este stalinist ce face” a comentat Fried. 

În prezent, forțele ruse se confruntă cu mati probleme, inclusiv o logistică defectuoasă, o aprovizionare tot mai scăzută cu muniție ghidată, de precizie și cu un număr de victime în creștere, care ar putea include până la 7.000 de soldați ruși uciși în acțiune, conform calculelor SUA.

Ce înseamnă folosirea rachetelor hipersonice în Ucraina

John Herbst, un fost ambasador al SUA în Ucraina, este și el de acord că armata rusă și-a schimbat tactica pe câmpul de luptă, dar a spus că nu există niciun indiciu că Putin ar da înapoi cu privire la solicitările sale majore. Scopul principal al lui Putin în acceptarea negocierilor cu Ucraina a fost să încurajeze Occidentul să ofere concesii, creând în același timp impresia în fața rușilor că este deschis către diplomație. Negocierile nu sunt purtate de un oficial de înalt nivel de partea rusă, a arătat John Herbst.

„Cred că a început negocierile la un nivel mult mai jos pentru că și-a dat seama că lucrurile nu mergeau bine pe câmpul de luptă. Încă încearcă să câștige războiul pe câmpul de luptă, dar public a susținut doar lista sa de solicitări majore.”

Rusia spune că a lansat două rachete hipersonice în ultimele zile. Aparent ar însemna un efort de a arăta că poate face față unei zone de excludere a zborului în Ucraina și oricărei forme de apărare antiaeriană, spun experții. Într-o intervenție televizată, Lloyd Austin, secretar al apărării al SUA nu a „confirmat sau negat” că rușii au folosit rachete hipersonice, dar a adăugat că folosirea acestor arme nu schimbă complet ”regulile jocului”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Putin trece la planul B în Ucraina. Rusia ar putea renunţa la capturarea Kievului - WSJ