Antena Meniu Search
x

Deces suspect de Ebola în Sierra Leone

Sierra Leone și oficiali din domeniul sănătății anchetează un deces suspect de Ebola din nordul țării, după ce o primă prelevare a ieșit joi, la testare, cu scor pozitiv, au anunțat două surse oficiale din această țară pentru agenția France Presse

Sierra Leone și oficiali din domeniul sănătății anchetează un deces suspect de Ebola din nordul țării, după ce o primă prelevare a ieșit joi, la testare, cu scor pozitiv, au anunțat două surse oficiale din această țară pentru agenția France Presse

Anunțul a fost făcut la câteva ore după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat joi sfârșitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest, cea mai gravă de la identificarea virusului în urmă cu 40 ani, precum și stoparea "tuturor lanțurilor cunoscute de transmisie" în Liberia și în întreaga regiune.

În noaptea de joi spre vineri, purtătorul de cuvânt al guvernului din Sierra Leone, Abdulai Bayraytay și un înalt responsabil din ministerul sănătății care a solicitat anonimatul au declarat pentru AFP că există un deces suspect de Ebola în orașul Magburaka, situat în districtul Tonkolili din nordul țării.

O primă prelevare a fost testată joi de oficiali din domeniul sănătății din Sierra Leone, membri ai OMS și Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA. Prelevarea a fost trimisă în capitala Freetown pentru "investigații ample", a spus Bayraytay, contactat telefonic, fără a oferi detalii.

Potrivit înaltului responsabil din ministerul sănătății contactat, de asemenea, prin telefon, este vorba despre un student care a murit la o dată neprecizată și a cărui prelevare a fost testată inițial pozitiv pentru virusul Ebola.

Sunt necesare analize suplimentare iar rezultatele complete vor fi aduse la cunoștința opiniei publice vineri, a mai spus sursa citată.

Focarul epidemiei Ebola a pornit în decembrie 2013 din Guineea, apoi s-a răspândit în Liberia și Sierra Leone, trei state vecine. În doi ani, maladia a atins zece țări, inclusiv Spania și Statele Unite ale Americii, provocând, potrivit datelor statistice oficiale, 11.315 decese din 28.637 de cazuri înregistrate, dintre care peste 99% în Guineea, Liberia și Sierra Leone.

Liberia ajunsese joi în cea de a 42-a zi (adică de două ori perioada maximă de incubație) fără cazuri noi de îmbolnăvire, perioadă calculată de la al doilea test negativ prelevat de la ultimul pacient afectat de maladie, potrivit OMS.

Sfârșitul epidemiei fusese declarat anterior în Sierra Leone la 7 noiembrie și în Guineea la 29 decembrie anul trecut, amintește AFP.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Deces suspect de Ebola în Sierra Leone