Antena Meniu Search
x

Epava crucişătorului Moskva va deveni "moștenirea culturală subacvatică" a Ucrainei

Scufundarea crucișătorului Moskva reprezintă un moment definitoriul al războiului din Ucraina, scrie BBC. Nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, cu cel puțin 500 de militari la bord, a fost distrusă de o ambarcațiune inferioară din punct de vedere tehnic. 

de Redactia Observator

la 22.04.2022, 18:33

Epava crucişătorului Moskva va deveni "moștenire culturală subacvatică" a Ucrainei
Epava crucişătorului Moskva va deveni "moștenire culturală subacvatică" a Ucrainei - Profimedia Images

Acum, epava crucișătorului Moskva, mândria flotei de război a Rusiei, a devenit „o moștenire culturală subacvatică” ucraineană. Obiectul a primit și un număr de înregistrare, un gest simbolic. "La aproape 130 kilometri de Odessa poate fi admirată cea mai mare ambarcațiune scufundată din Marea Neagră", este mesajul postat pe pagina de Facebook a Ministerului ucrainean al Apărării.

Naufragiul crucișătorului Moskva, moment umilitor pentru Rusia

Naufragiul navei Moskva este considerat pe larg o umilire pentru Rusia şi flota sa şi chiar comentatori pro-Kremlin au cerut explicaţii autorităţilor, fără succes până în prezent. Rusia a recunoscut în 25 martie moartea 1.351 de militari din forţele sale în decursul unei luni de lupte în Ucraina, un bilanţ ce nu poate fi verificat din surse independente şi care nu a fost actualizat de atunci.

Scufundarea navei "Moskva", un crucişător purtător de rachete, a privat Rusia de nava sa cu cea mai mare capacitate de foc pe care o avea desfăşurată în Marea Neagră şi reprezintă cea mai importantă pierdere materială de la începerea invaziei din Ucraina, în condiţiile în care valoarea vasului era estimată la 750 de milioane de dolari.

Pe acelaşi subiect

Armamentul aflat la bord includea 16 rachete antinavă Vulkan şi 64 de rachete antiaeriene S-300F amplasate pe opt lansatoare, plus artilerie, obuze şi grenade antisubmarin. Crucişătorul "Moskva" era dotat şi cu un elicopter antisubmarin Ka-27.

Crucişătorul a participat la capturarea Insulei Şerpilor

Cu o lungime de 186,5 metri, o lăţime maximă de 20,8 metri şi un deplasament de 11.490 de tone, vasul, care dezvolta o viteză maximă de 30 noduri, a fost lansat la apă în 1979 şi, patru ani mai târziu, a intrat în serviciul armatei sovietice cu numele de "Slava" ("Gloria").

În 1989, preşedintele sovietic de la acea vreme, Mihail Gorbaciov, a călătorit chiar la bordul acestei nave în Malta, pentru a se întâlni cu omologul său american George Bush senior. În 1996, a fost rebotezat "Moskva", iar în istoricul său figurează misiuni de sprijin în războiul ruso-georgian din 2008 şi în cadrul contingentului militar rus desfăşurat în Siria.

Crucişătorul a participat la capturarea Insulei Şerpilor din Marea Neagră, la 24 februarie, ziua în care Rusia a lansat ceea ce autorităţile de la Moscova numesc "operaţiunea militară specială" din Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Epava crucişătorului Moskva va deveni "moștenirea culturală subacvatică" a Ucrainei