Antena Meniu Search
x

Departamentul de Justiţie american refuză să publice motivele care au dus la percheziţionarea reşedinţei lui Donald Trump

Departamentul de Justiţie al SUA s-a opus, luni, publicării unui document judecătoresc care ar trebui să ofere motivele care i-au determinat pe anchetatorii federali să efectueze o percheziţie fără precedent la reşedinţa fostului preşedinte Donald Trump, săptămâna trecută, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 16.08.2022, 09:49

Donald Trump, fostul preşedinte american
Donald Trump, fostul preşedinte american - Getty Images

Operaţiunea poliţiei federale de la reşedinţa lui Trump din Mar-a-Lago, Florida - o premieră în cazul unui fost preşedinte - a provocat o furtună politică. Astfel, fostul preşedinte american şi susţinătorii săi au denunţat o ''vânătoare de vrăjitoare''. Mai multe organizaţii, precum şi presa, au cerut unui judecător să publice un document judecătoresc în care anchetatorii explică motivele percheziţiei.

Departamentul de Justiţie se opune publicării motivelor din spatele percheziţiei 

Departamentul de Justiţie a oferit asigurări, luni, că o astfel de decizie ''ar prejudicia iremediabil urmărirea penală în curs'', potrivit unui document al instanţei. Vineri, la cererea procurorilor de această dată, un judecător a făcut public mandatul de autorizare a percheziţiei şi o listă a documentelor ridicate de la reşedinţa lui Trump.

Publicarea documentului ar putea dezvălui strategia anchetatorilor şi ''compromisul (succesul) următorilor paşi ai anchetei'', a subliniat Departamentul de Justiţie. Potrivit documentelor publicate vineri, justiţia îl suspectează pe Trump că ar fi încălcat o lege americană privind spionajul, care conţine reglementări foarte stricte cu privire la deţinerea documentelor confidenţiale. Lista obiectelor confiscate menţionează multe documente clasificate drept ”top secret”.

Donald Trump, care ar putea lua parte la cursa pentru Casa Albă în alegerile prezidenţiale din 2024, a dat asigurări că aceste documente au fost desecretizate. Republicanul a declarat, luni, după ce paşapoartele i-au fost confiscate în timpul percheziţiilor, că a fost victima unui ''atac împotriva unui adversar politic cum nu am mai văzut niciodată în ţara noastră''.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Departamentul de Justiţie american refuză să publice motivele care au dus la percheziţionarea reşedinţei lui Donald Trump