Antena Meniu Search
x

Video Destinul de film al hacker-ului Mihai Păunescu, creatorul virusului Gozi. Agenția spațială NASA, printre victimele românului

Un destin de film pentru un haiduc virtual. Unul dintre cei mai căutaţi hackeri din lume a fost arestat pe aeroportul internaţional din Bogota. Românul Mihai Păunescu era dat în urmărire de Interpol după ce a creat, alături de un rus şi un leton, virusul Gozi, unul dintre cele mai distructive din istorie, potrivit FBI. Reţeaua a reuşit să fure zeci de milioane de dolari de la bănci din cel puţin opt ţări, inclusiv de la agenţia spaţială NASA.

de Redactia Observator

la 30.06.2021, 21:17

Vezi și

Sunt imagini filmate pe aeroportul internaţional El Dorado. Iar el este unul dintre cele mai căutaţi hackeri ai momentului. Venea din Amsterdam şi mergea spre Medellin cand a fost arestat de poliţia columbiană.  

Fiscalia General de la Nacion, pe Twitter: "Cetăţeanul român Mihai Ionuţ Păunescu, unul dintre creatorii şi principalul distribuitor al virusului Gozi, a fost localizat pe Aeroportul El Dorado din Bogota" 

Poliţia americană l-a numit cel mai distructiv virus financiar din lume. Transmis ca ataşament, prin e-mail, virusul l-a ajutat pe român să infecteze şi să fure date bancare din peste 1 milion de calculatoare din Statele Unite şi în Europa.

Bănci din toată lumea şi chiar NASA i-au căzut victime hacker-ului român

Pe acelaşi subiect

Preet Bharara, procuror general New York: Virusul Gozi este în esenţă un cal troian pentru calculatoare, pentru a le fura datele bancare din mediul online. 

Autorităţile americane au identificat virusul pentru prima dată în 2007 dar, până atunci, românul şi cei doi complici ai săi reuşiseră deja să fure milioane de dolari din conturile oamenilor. Serverele erau instalate în Bucureşti şi Braşov. Cunoscut în mediul online şi drept "Virus", Păunescu a fost arestat şi în România în 2012. O instanţă din New York a cerut de atunci extrădarea lui, iar în 2016 l-a condamnat la trei ani şi o lună de închisoare. I s-a pierdut apoi urma. 

Preet Bharara, procuror general New York: Aceşti oameni conduceau o reţea modernă care jefuia bănci. 

Jafurile lor nu implicau măşti sau arme, dar aveau un program inteligent pe calculator şi conexiune la internet. Mihai Păunescu se află acum în custodia autorităţilor columbiene si va fi extrădat în Statele Unite. Creatorul virusului, rusul Nikita Kuzmin şi programatorul leton Deniss Calovskis, care a ajutat la dezvoltarea acestuia, au fost condamnaţi la trei ani şi respectiv 1 an şi 9 luni de închisoare. Pedepse pe care le-au ispăşit deja în Statele Unite. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Destinul de film al hacker-ului Mihai Păunescu, creatorul virusului Gozi. Agenția spațială NASA, printre victimele românului