Antena Meniu Search
x

DEZASTRU ecologic în Norvegia: Peste 2000 de reni vor fi UCIŞI, pentru a eradica o boală extrem de contagioasă (VIDEO)

Guvernul norvegian a autorizat, luni, sacrificarea unei cirezi de aproximativ 2.000 de reni cu speranţa de a eradica o boală gravă, maladia debilitantă cronică (MDC), după detectarea câtorva cazuri pe teritoriul acestei ţări, primele cunoscute în Europa.

Guvernul norvegian a autorizat, luni, sacrificarea unei cirezi de aproximativ 2.000 de reni cu speranţa de a eradica o boală gravă, maladia debilitantă cronică (MDC), după detectarea câtorva cazuri pe teritoriul acestei ţări, primele cunoscute în Europa.

Această boală, cunoscută şi sub numele de encefalopatie a cervidelor, deja prezentă în America de Nord, este contagioasă - fără cazuri cunoscute de transmitere la om - şi constă într-o alterare a comportamentului animalului infectat, însoţită de o pierdere progresivă în greutate, până la moarte.

Agentul infecţios a fost detectat pentru prima dată în Europa anul trecut, în Norvegia: trei cazuri cunoscute de reni infestaţi, în aceeaşi cireadă, şi două cazuri de elani infestaţi - un caz considerat mai puţin grav, deoarece aceste animale nu trăiesc în grup.

Pentru a împiedica propagarea bolii, Autoritatea norvegiană pentru control alimentar a decis sacrificarea cirezii în cauză, care numără între 2.000 şi 2.200 de reni ce trăiesc în stare de sălbăticie în regiunea muntoasă Nordfjella din sud-vestul ţării.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Într-o scrisoare trimisă luni autorităţii citate, Ministerul Agriculturii şi-a dat acordul pentru această măsuă ”pe baza cunoştinţelor aflate în posesia specialiştilor, astăzi, şi a recomandărilor unanime ale experţilor”.

Cireada vizată, care reprezintă aproximativ 6% din populaţia norvegiană totală de reni, va trebui să fie sacrificată până la data de 1 mai 2018, a precizat Ministerul Agriculturii.

Autoritatea de control alimentar va trebui să prezinte un plan de acţiune până pe 15 iunie. Eradicarea cirezii de reni va putea să se facă sub forma unei extensii a sezonului de vânătoare în regiunea vizată, însoţită de efectuarea unor teste de depistare practicate pe animalele sacrificate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » DEZASTRU ecologic în Norvegia: Peste 2000 de reni vor fi UCIŞI, pentru a eradica o boală extrem de contagioasă (VIDEO)