Antena Meniu Search
x

Dezbateri aprinse în Franţa din cauza pronumelui ”iel”, adăugat de Dicționarul Le Robert în lista sa online de cuvinte

Le Robert, unul dintre cele mai importante dicționare ale limbii franceze, a anunțat recent că a adăugat un nou pronume la lista sa online de cuvinte: ”iel”. Cercetătorii publicației au declarat că au observat o utilizare în creștere a pronumelui în ultimele luni. 

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 29.11.2021, 22:05

Pronumele „iel” (n.red.: de la ”il” – el - și ”elle” – ea) poate fi folosit în cazul persoanelor non-binare, adică persoanele care nu se identifică a fi nici bărbați, nici femei.

Dezbateri aprinse în Franţa din cauza pronumelui ”iel”, adăugat de Dicționarul Le Robert în lista sa online de cuvinte

În engleză, „they” este folosit de câțiva ani de către persoanele non-binare.

Decizia luată de Le Robert a stârnit dezbateri într-o țară în care regulile de lingvistică sunt foarte importante. De asemenea, dezbaterile s-au aprins în presă și pe rețelele sociale și chiar unii politicieni au luat poziții, scrie Learning English.

Pe acelaşi subiect

Ministerul Educației se opune utilizării pronumelui ”iel”

Guvernul francez este împotriva ideii. Ministerul Educației a rezistat încercărilor anterioare de a face astfel de schimbări în predarea limbilor străine în școli. Ministrul Jean-Michel Blanquer a anunțat că nu sprijină predarea a ceea ce se numește scriere incluzivă. Aceasta este o scriere care folosește noi tipuri de pronume, cum ar fi „iel”.

„Scrierea incluzivă nu este viitorul limbii franceze”, a scris recent Blanquier pe Twitter.

Ministrul Educației a adăugat că a sprijinit protestul parlamentarului Francois Jolivet împotriva inițiativei lui Le Robert. Într-o scrisoare către Academia Franceză, Jolivet scrisese că termenii ”iel, ielle, iels și ielles” ar face mai mulți oameni să adopte „ideologia woke”, care ar distruge valorile franceze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Dezbateri aprinse în Franţa din cauza pronumelui ”iel”, adăugat de Dicționarul Le Robert în lista sa online de cuvinte