Video Disperarea unei bunici românce al cărei nepot a fost răpit de Hamas: Să dea Dumnezeu să-l văd. Îl iau de mână şi vin în România
Război Israel - Hamas. Încă doi români au fost confirmaţi morţi în Israel şi ridică bilanţul total la patru. De o săptămână, o bunică româncă nu mai ştie nimic de nepotul ei, răpit de Hamas, pe care l-a recunoscut în imaginile cu luările de ostatici. Între timp, ultimatumul dat civililor din Gaza a expirat. 350 de români sunt captivi în zona de conflict. Statele Unite sunt singura ţară care anunţă că a găsit o cale să scoată cetăţenii americani de acolo şi a convins Egiptul să ţină un punct de frontieră deschis. Franţa a ridicat nivelul de alertă teroristă la gradul cel mai înalt - "urgență atentat".
"Dacă vă pasă de voi înşivă, fugiţi!" a fost mesajul armatei israeliene către civilii din nordul Fâşiei Gaza. Au avut la dipoziţie mai puţin de 36 de ore să plece. Au reuşit - mai puţin de jumătate. Au încărcat în maşini şi căruţe, puţinul pe care îl aveau. Cei mai mulţi nu au nicio şansă să se pună la adăpost, fie sunt prea săraci, fie sunt ţinuţi ostatici de militanţii Hamas, drept scut uman în calea soldaţilor israelieni.
Cei aproximativ 1.100.000 de oameni au avut la dispoziţie două culoare umanitare pentru a fugi din calea tancurilor. Ambele pleacă din zona oraşului Gaza. Primul, este un drum care traverseză Fâşia Gaza prin centru, iar al doilea culoar urmează linia litoralui. În sudul regiunii, singurul punct de ieşire pentru cetăţenii străini rămâne trecerea Rafah, pe care Egiptul, după negocieri cu Israelul şi Statele Unite, a acceptat să o lase deschisă.
Între timp, tensiunea urcă: lupte sporadice se dau şi la graniţa Israelului cu Libanul, unde acţionează gurparea Hezbollah. O lovitură de artilerie a israelienilor a ucis un reporter libanez care lucra pentru Reuters şi a rănit cel puţin şase alţi reprezentanţi ai presei, seara trecută.
Forţele israeliene au făcut deja mai multe raiduri în regiunile din nordul Fâșiei Gaza. Au ucis mai mulţi comandanţi Hamas, iar în locurile ocupate de ei au găsit trupurile unor tineri daţi dispăruți de sâmbăta trecută. Este vorba de cei răpiţi în timpul festivalului Nova, eveniment transformat într-un masacru.
Apelurile disperate ale unei bunici; nepotul ei a fost răpit de Hamas
Printre prizonierii luaţi atunci se numără şi Omer, de 22 de ani. Imaginile arată cum răpitorii îl lovesc şi îl ţin legat în camioneta care îl duce în Fâşia Gaza. În alte fotografii apare tot legat, peste saci cu alimente trimise în ajutor palestinienilor, dar ajunse pe mâna teroriştilor. Bunica lui Omer este româncă. De o săptămână nu mai ştie nimic de băiat, lumina ochilor ei.
Zili Weinkert, bunica lui Omer: L-am văzut în camioneta aceea, culcat pe jos, legat la mâini. Era numai în chiloţi. Cu capul, au ridicat o secundă capul.
Familia lui Omer a fost de acord ca imaginile tânărul de 22 de ani să fie făcute publice, în speranţa că acest lucru va duce la recuperarea lui.
Zili Weinkert, bunica lui Omer: Să dea Dumnezeu să-l văd. Îl iau de mână şi vin cu el în România.
Lizzie face parte din trupele de căutare şi salvare a ostaticilor. Tânăra născută în Statele Unite vede în fiecare zi orori de nedescris şi de nepovestit.
Lizzie, soldat în armata israeliană: A fost un sentiment de necunoscut şi neputinţă. Este ceva ce nimeni de aici nu a mai experimentat.
Imaginile ororilor comise de Hamas îl bântuie şi pe colegul ei, Saar.
Saar, soldat israelian: Ieri am intrat pe Facebook. Cineva mort. Continuu. Cineva dispărut. Continuu. Încă un mort. Nu soldaţi. Fetiţe.
Pentru a-şi atrage simpatia opiniei publice, Hamas a publicat imagini din incursiunea într-un kibbuţ israelian. Combatanţii leagănă bebeluşi în cărucioare şi îi ţin în braţe. Acum, gruparea ameninţă că va ucide ostaticii dacă Israelul nu încetează bombardamentele.
În timpul atacurilor din kibbutz, oamenii s-au închis în camerele de siguranţă. Pe un grup de WhatsApp, curgeau mesajele de panică. "Dumnezeule, ce ne facem. Sunt aici. Ne vor omorî într-un minut".
Bilanţul morţilor în Fâşia Gaza, în urma bombardamentelor israeliene din ultima săptămână, a depăşit 2.000. Printre ei, peste 700 de copii. Un tată a fost filmat într-un spital din Gaza ţinându-şi încă în braţe bebeluşul mort. Pentru că nu mai este loc în morgă, cadavrele sunt puse în camioane de îngheţată. Pe măsură ce tensiunea creşte, tot mai mulți români din Israel aleg să se întoarcă acasă.
Diana, șef de cabină: Am plâns, am râs cu pasagerii, ne-am îmbrățișat.
Proteste în lume
În lume, comunitățile evreiești și palestiniene ies în stradă, pe măsură ce numărul poliţiştilor creşte în jurul școlilor, sinagogilor și moscheilor. Zeci de mii de protestatari s-au adunat în Orientul Mijlociu și în zone ale Asiei, Europei și Statelor Unite în sprijinul palestinienilor.
La Londra, protestatarii au cerut guvernului să înceteze sprijinul pentru Israel. Iar în Franţa, muzeul Luvru a fost evacuat, după primirea unui mesaj de ameninţare care condamna măsurile de securitate luate de guvern după atentatul terorist de vineri, când un profesor de liceu a fost ucis.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰