Antena Meniu Search
x

Veşti bune pentru românii din Marea Britanie: Premierul May anunţă că garantează drepturile europenilor şi după Brexit

Premierul britanic Theresa May propune ca Brexitul să fie urmat de o perioadă de tranziţie de doi ani, în care Marea Britanie să continue să aibă acces la piaţa

Vezi și

Premierul britanic Theresa May propune ca Brexitul să fie urmat de o perioadă de tranziţie de doi ani, în care Marea Britanie să continue să aibă acces la piaţa unică europeană şi să respecte legile Uniunii Europene. Premierul a expus viziunea sa despre Brexit într-un discurs rostit la Florenţa pentru a arăta, simbolic, că, deşi va părăsi Uniunea, Marea Britanie rămâne în Europa. 

Theresa May s-a adresat, retoric, cetăţenilor Uniunii Europene stabiliţi în Marea Britanie pentru a le da asigurări că guvernul de la Londra va garanta drepturile şi după Brexit. Ei se vor bucura de acelaşi statut ca şi în prezent cel puţin până în 2021, când ar urma să se încheie perioada de tranziţie propusă. 

THERESA MAY, Premierul Marii Britanii:

Vrem să rămâneţi, vă preţuim şi vă mulţumim pentru contribuţia voastră la viaţa naţiunii noastre. A fost şi rămâne unul din primele mele obiective în negocieri să vă asigur că veţi putea continua să trăiţi ca şi până acum. 

Pe acelaşi subiect

În perioada de tranziţie, Marea Britanie va continua să-şi achite contribuţia la bugetul Uniunii Europene. Este una din concesiile pe care premierul este gata să le facă pentru a debloca negocierile asupra Brexitului, intrate în impas încă din start.

THERESA MAY, Premierul Marii Britanii:

Cum am spus, Regatul Unit va căuta să stabilească un nou parteneriat, profund şi special cu Uniunea Europeană.

Primele reacţii ale partenerilor europeni au fost favorabile dar prudente. Negociatorul-şef al Uniunii, Michel Barnier, califică discursul drept "constructiv". La rândul său, preşedintele Franţei avertizează că rămân de lămurit probleme importante.

În rândul britanicilor, reacţiile sunt mai variate. Discursul Theresei May a fost elogiat de miniştrii săi, deşi aceştia au concepţii diferite despre Brexit. În schimb, liderul opoziţiei laburiste este dezamăgit deşi susţine că sugestia unei perioade de tranziţie pare inspirată chiar de partidul său.

Cei ce au militat pentru Brexit sunt de-a dreptul indignaţi. Fostul lider al partidului UKIP vorbeşte chiar de "trădare".

Discursul de la Florenţa a prilejuit şi o manifestaţie a cetăţenilor britanici stabiliţi în oraşul italian. Aceştia consideră că interesele lor sunt neglijate în negocierile pentru Brexit. Ei au criticat şi o lege potrivit căreia britanicii care locuiesc în străinătate mai mult de 15 ani îşi pierd dreptul de vot. Astfel, cetăţenii din această categorie nu s-au putut pronunţa asupra Brexitului cu care, fireşte, nu sunt de acord.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Veşti bune pentru românii din Marea Britanie: Premierul May anunţă că garantează drepturile europenilor şi după Brexit