Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Donald Trump a adus haosul pe aeroporturi şi un val de proteste în SUA

Donald Trump a adus haosul pe aeroporturi şi a dezlănţuit un val de proteste după ce a închis graniţele Statelor Unite pentru imigranţii din şapte ţări musulmane şi pentru refugiaţii din întreaga lume.

de Redactia Observator

la 29.01.2017 , 09:06

Donald Trump a adus haosul pe aeroporturi şi a dezlănţuit un val de proteste după ce a închis graniţele Statelor Unite pentru imigranţii din şapte ţări musulmane şi pentru refugiaţii din întreaga lume.

Câţiva imigranţi au fost deja reţinuţi, deşi aveau vize de intrare sau chiar de muncă în Statele Unite.

Apărătorii drepturilor civile intenţionează să atace în justiţie decretul lui Trump, calificat drept neconstituţional. 

Vezi și

Mii de oameni au manifestat la aeroportul Kennedy din New York, unde erau reţinuţi 11 călători veniţi din ţările musulmane de pe "lista neagră" a preşedintelui Trump. La protest s-au alăturat şi doi deputaţi în Congres.

Călători din aceleaşi ţări au fost reţinuţi, după aterizare, şi în alte oraşe americane. Iar alţii nici nu au putut urca în avioane, în diferite părţi ale lumii.

În cele din urmă, unul din cei reţinuţi pe aeroportul Kennedy a fost eliberat la intervenţia avocaţilor. Este vorba de un irakian care a lucrat, ca translator, pentru trupele americane. El le-a mulţumit manifestanţilor şi a adăugat că ei, şi nu preşedintele, reprezintă cu adevărat America.

Decretul lui Trump interzice, timp de trei luni, intrarea în ţară pentru cetăţenii din Siria, Libia, Iran, Irak, Somalia, Sudan şi Yemen.

Măsura se aplică şi deţinătorilor de "carte verde", permisul de muncă în Statele Unite. Primirea refugiaţilor din Siria este suspendată pe termen nedefinit iar a celor din alte ţări, pentru patru luni.

Preşedintele spune că vrea să apere, astfel, ţara de terorişti. Dar decretul îi afectează în primul rând pe cei ce fug din calea războiului civil sau pe foştii colaboratori ai americanilor deveniţi, chiar din acest motiv, ţintele teroriştilor.

Critici şi proteste au venit din toată lumea, de la organizaţiile umanitare şi chiar de la guverne străine. Dar Donald Trump nu pare deloc impresionat.

Trump a semnat şi un decret care le interzice demnitarilor numiţi de el să facă lobby pentru guverne străine timp de cinci ani după părăsirea funcţiei. Şi a dat armatei un termen de 30 de zile pentru elaborarea unei strategii de victorie asupra Statului Islamic.

Înfrângerea grupării teroriste a fost discutată, potrivit Casei Albe, şi în prima convorbire telefonică pe care Trump a avut-o cu preşedintele Vladimir Putin.

Dar relatarea de la Kremlin, fără a da amănunte, adaugă pe agenda convorbirii Ucraina şi vorbeşte de un "parteneriat" între Rusia şi Statele Unite. Tot prin telefon, preşedintele a mai vorbit cu Angela Merkel, François Hollande şi premierii Japoniei şi Australiei. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » Donald Trump a adus haosul pe aeroporturi şi un val de proteste în SUA