Antena Meniu Search
x

Donald Trump pregătește nota de plată pentru China: "E foarte substanțială"

Președintele american Donald Trump a declarat că intenționează să ceară despăgubiri "substanțiale" din partea Chinei, pentru pierderile provocate în urma pandemiei de coronavirus.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 28.04.2020, 15:30

Președintele SUA Donald Trump
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, într-o conferință de presă la Casa Albă, 27 aprilie 2020 - Profimedia Images
  • Donald Trump intenționează să ceară despăgubuiri Chinei
  • Președintele american crede că epidemia din Wuhan putea fi controlată

Prezent la o conferință de presă organizată luni la Casa Albă, Trump a avertizat că va cere bani de la Beijing pentru răspunsul autorităților chineze în privința epidemiei.

Ideea de a cere despăgubiri vine în contextul în care publicația germană Bild a calculat o notă de plată de 160 de miliarde de dolari, ca urmare a faptului că economia Germaniei a intrat în impas după răspândirea virusului din metropola Wuhan în Europa.

Președintele american, însă, a declarat că plănuiește să obțină mult mai mult decât au sugerat germanii. De altfel, Trump a fost printre cei mai vocali lideri și a criticat regimul de la Beijing pentru magnitudinea dezastrului provocat de pandemie.

"Avem metode de a face lucrurile mult mai ușoare. Germania se uită la ce s-a întâmplat, noi ne uităm la ce s-a întâmplat, și vorbim despre mult mai mulți bani decât Germania", a anunțat Donald Trump.

"Nu am determinat încă suma finală. Este foarte substanțială", a mai spus liderul de la Casa Albă.

Cu toate acestea, ideea de a cere despăgubiri, așa cum a sugerat Bild, nu este împărtășită de guvernul de la Berlin. Heiko Mass, ministrul german de Externe, a descris conceptul ca fiind "iluzoriu". Trump, însă, crede că autoritățile chineze puteau opri răspândirea noului coronavirus.

"Sunt multe moduri în care putem să îi tragem la răspundere. Facem niște investigații foarte serioase, după cum probabil știți. Și nu suntem fericiți cu China. Nu suntem fericiți cu toată acea situație. Pentru că credem că putea fi oprită la sursă (n.r. epidemia). Ar fi putut fi oprită rapid și nu s-ar fi răspândit în toată lumea. Dacă te uiți la nivel mondial, sunt pierderi la nivel mondial. A fost afectată SUA, dar a fost afectată toată lumea", a mai spus Trump.

Unele voci au criticat China pentru răspunsul țării în primele faze ale epidemiei, susținând că regimul chinez nu ar fi raportat toate cazurile de infectare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Donald Trump pregătește nota de plată pentru China: "E foarte substanțială"