Antena Meniu Search
x

Donald Trump, la un an de când a devenit preşedintele Statelor Unite!

Astăzi se împlineşte un an de când Donald Trump a devenit preşedintele Statelor Unite. Perioada a fost marcată de tensiunile cu Coreea de Nord.

Vezi și

Astăzi se împlineşte un an de când Donald Trump a devenit preşedintele Statelor Unite. Perioada a fost marcată de tensiunile cu Coreea de Nord şi protestele faţă de politicile cu privire la imigranţi.

Donald Trump, preşedintele SUA: "Marcăm exact un an de când am depus jurământul. Şi spun că ţara noastră se descurcă destul de bine, Economia este, probabil, mai bună ca niciodată. Priviţi numărul locurilor de muncă. Priviţi companiile care se întorc în ţară, uitaţi-vă la Bursa care este la cel mai ridicat nivel şi la rata şomajului care este cea mai scăzută din ultimii 17 ani."

Încă de la preluare mandatului, liderul de la Casa Albă a promis că va creşte economia ţării. Astfel, alături de republicani a adoptat cea mai mare reforma fiscală din ultimii 30 de ani prin scăderea de impozitelor pentru companii şi persoane fizice şi nu numai. Proiectul de lege, însă, a fost criticat dur de democraţii care susţin că măsura sărăceşte oamenii de rând şi îi favorizează pe cei bogaţi. 

Pe de altă parte, planul fiscal include prevederi care elimină obligaţia impusă cetăţenilor de a avea asigurare medicală. Astfel, a fost anulat un element de bază a legii introduse fostul preşedinte Barack Obama. 

Donald Trump a negat în repetate rânduri existenţa fenomenului încălzirii globale. Şi a decis oficial retragerea Statelor Unite din Acordul Climatic de la Paris. Cu toate acestea, în august, sudul ţării a fost lovit de trei urgane, unele dintre cele mai puternice din istorie, urmate de inundaţii şi pagube materiale de sute de milioane de dolari.

În ultimul an, republicanul a avut o serie de dispute, cu personalităţi atât din Statele Unite, cât şi din alte ţări. Încă dinainte de începerea mandatului, au apărut zvonuri conform cărora Rusia s-a implict în alegerile de peste Ocean. FBI a început o anchetă în urma căruia şeful instituţiei a fost demis. 

În plin scandal, preşedintele american l-a primit la Casa Albă pe Klaus Iohannis. Şeful de stat român a fost primul lider din Europa de Est invitat de Donald Trump, la Washington. Atunci, Trump a lădat România pentru contribuţia la bugetul de apărare al NATO. 

Cea mai tensionată relaţie a Statelor Unite rămâne cea cu regimul din Coreea de Nord. Situaţia a fost amplificată şi de războiul declaraţiilor dintre Donald Trump şi Kim Jong-Un. 

Cea mai controversată decizie pe plan extern a fost recunoaşterea Ierusalimului drept capitala Israelului.

Hotărârea a pus pe jar palestinienii şi dus la conflicte majore în Orientul Mijlociu. 

A fost şi un an marcat de proteste la adresa lui Trump. Majoritatea au fost provocate de politicile faţă de imigranţii din ţările arabe. Dar şi faţă de cei din Mexic, împotriva cărora s-a început construirea unui zid la graniţa de sud a ţării.

Sondajele arată că Donald Trump este unul dintre cei mai puţin populari preşedinţi din istoria Statelor Unite. Republicanul are la acest moment un procentaj de încredere de doar 38%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Donald Trump, la un an de când a devenit preşedintele Statelor Unite!