Video

Dubai a trimis drone în nori, pentru a crea ploaie artificială. S-a emis și cod galben de precipitații, după succesul neașteptat

De Daniel Murărescu.
Publicat: 21.07.2021, 15:52.
Actualizat: 21.07.2021, 15:55

Aflat într-o zonă cu temperaturi infernale și în care plouă puțin spre deloc, Dubai a reușit să creeze o ploaie artificială, cu ajutorul unor drone speciale.

Dubai

Dubai, Emiratele Arabe Unite

Shutterstock

Emiratele Arabe Unite au în medie doar 10 litri de precipitații pe metru pătrat, pe an, iar temperaturile maxime ating deseori 50 de grade Celsius, așa că oficialii au apelat la tehnologie pentru a îmbunătăți situația, în special în sezonul estival. Recent, Dubai a finanțat mai multe proiecte ce folosesc dronele pentru a controla anumite aspecte ale vremii, iar experimentul pare a funcționa. După o investiție de aproximativ 15 milioane de dolari, dronele speciale s-au ridicat la cer și, cu ajutorul unor implusuri electrice, au crescut posibilitatea ca picăturile de apă din nori să cadă la sol. "Ce încercăm să facem este să mărim pictăturile de apă, astfel încât atunci când cad să fie destul de mari încât să ajungă până la pământ", a explicat Keri Nicoll, unul dintre coordonatorii proiectului.

Cod galben de ploi, după succesul dronelor

Tehnica este una curată și preferată pentru acest gen de situații, pentru că nu implică folosirea chimicalelor. Iar primele rezultate sunt îmbucurătoare. În Dubai s-a reușit o ploaie cu caracter torențial, iar multe alte zone din Emiratele Arabe Unite au raportat precipitații pe data de 15 iulie.

O postare distribuită de المركز الوطني للأرصاد (@officialuaeweather)

De obicei, în această perioadă din an, Dubai are temperaturi de circa 41 de grade Celsius, cu zero șanse de ploaie. De altfel, dronele au făcut o treabă atât de bună, încât au fost emise coduri galbene de precipitații în anumite părți ale țării, scrie Unilad.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.