Antena Meniu Search
x

Duma de stat a aprobat în unanimitate ieșirea din tratatul nuclear cu SUA. Dmitri Medvedev: "Această decizie ne-a fost impusă de războiul declarat de SUA"

Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal) a aprobat miercuri un proiect de lege privind suspendarea participării Rusiei la tratatul de dezarmare nucleară New START (sau START III) încheiat cu SUA, la propunerea preşedintelui Vladimir Putin, relatează EFE şi Reuters. Putin a anunţat suspendarea participării Rusiei la acest tratat în discursul său de marţi cu privire la starea naţiunii, în timp ce preşedintele american Joe Biden a promis că va continua să sprijine şi să apere Kievul, în contextul în care vineri se împlineşte un an de la declanşarea "operaţiunii speciale militare" a Moscovei în Ucraina, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 22.02.2023, 13:13

Vladimir Putin în timpul discursului de pe 21 februarie în fața Parlamentului rus.
Ieșirea din tratatul New START a fost anunțată de vladimir Putin în discursul său în fața Parlamentului rus. - Profimedia

Legea respectivă a fost adoptată în unanimitate şi va intra în vigoare după publicarea sa oficială. Conform regulei propuse marţi de Putin în discursul său, rămâne la latitudinea preşedintelui rus să decidă în viitor dacă Moscova va reveni la respectarea obligaţiilor sale în cadrul acestui tratat privind controlul armelor, ultimul încă în vigoare între Rusia şi SUA.

Ministrul rus adjunct de externe, Serghei Riabkov, a declarat miercuri că, la ora actuală, "nu există niciun fel de dialog între Rusia şi SUA şi nu se ştie când acesta se va relua". El a adăugat că toate schimburile de informaţii şi toate elementele care se referă la activităţile de verificare legate New START vor fi fără efect pentru Rusia odată ce suspendarea tratatului va fi oficializată printr-un act legislativ.

Ieșirea din tratatul nuclear a trecut de Duma de Stat

Proiectul de lege votat de Duma urmează să fie validat marţi după-amiază la 15:00 (12:00 GMT) şi de Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului) înainte de a fi semnat de şeful statului.

Pe acelaşi subiect

New START a fost semnat la Praga la 8 aprilie 2010 de către preşedinţii SUA şi Rusiei de la acea vreme, Barack Obama şi respectiv Dmitri Medvedev. Tratatul limitează numărul de arme nucleare strategice la 1.550 de focoase şi 700 de sisteme balistice pentru fiecare dintre cele două puteri, pe uscat, pe mare sau în aer.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, a declarat că această decizie este un răspuns "aşteptat de mult timp" la faptul că SUA şi NATO au declarat efectiv război Rusiei.

"Această decizie ne-a fost impusă de războiul declarat de SUA şi alte ţări din NATO. Va avea o puternică rezonanţă în lume, în general, şi în SUA în particular", susţine Medvedev într-o postare pe contul său de Telegram.

Medvedev a cerut, de asemenea, ca arsenalele nucleare ale Marii Britanii şi Franţei să fie incluse în viitoarele acorduri de control al armelor între Rusia şi Occident, notează Reuters. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Duma de stat a aprobat în unanimitate ieșirea din tratatul nuclear cu SUA. Dmitri Medvedev: "Această decizie ne-a fost impusă de războiul declarat de SUA"