Video După 20 de ani, România își retrage trupele din Afganistan. 30 de români au pierit în luptele sângeroase, iar peste 100 au fost răniţi
Cel mai lung război din istoria NATO şi a Statelor Unite ale Americii este pe cale să ia sfârşit. Trupele alianţei nord atlantice se retrag din Afganistan după 20 de ani de conflict. Ţara noastră îşi repatriază şi ea militarii. 30 de români au pierit în lupte sângeroase împotriva talibanilor şi peste 100 au fost răniţi.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- După 20 de ani, România își retrage trupele din Afganistan
- 30 de români au pierit în lupte sângeroase, iar peste 100 au fost răniţi
George W.Bush, fost preşedinte al SUA: La ordinul meu, armata Statelor Unite a început atacurile împotriva taberelor de antrenament ale Al-Qaida.
Joe Biden, preşedintele SUA: Am ajuns la concluzia că este timpul să punem capăt celui mai lung război al Statelor Unite.
Este punctul final după 20 de ani de lupte, în care au căzut la datorie peste 3500 de militari.
Joe Biden, preşedintele SUA: Am ajuns la concluzia că este timpul să punem capăt celui mai lung război al Statelor Unite. Este timpul ca trupele americane să vină acasă!
Iar odată cu trupele americane şi alianţa nord atlantică se retrage din Afganistan.
''Nu atacaţi, nu atacaţi! Doar monitorizaţi!''
După 20 de ani, România își retrage trupele
Peste două săptămâni şi România începe procesul de repatriere a soldaţilor.
Nicolae Ciuca, ministrul Apărării: Am decis că a venit momentul retragerii forțelor militare aliate din Afganistan. România va acționa în acord cu deciziile aliate referitor la calendarul retragerii.
Primele trupe româneşti au ajuns în Afganistan în 2013, la doi ani de la atacurile teroriste asupra turnurilor gemene din Statele Unite. Militari dotaţi cu tehnică de luptă care s-a dovedit ineficientă au intrat în cel mai lung război în care ţara noastră a fost implicată. 30 de militari români şi-au pierdut viaţa în cele două decenii de conflict.
''Vă rog să ţinem un moment de reculegere pentru camaradul nostru.''
Alţi 120 au fost răniţi, iar mulţi dintre aceştia s-au întors acasă mutilaţi pe viaţă. Lupta împotriva insurgenţilor din Afganistan nu a decurs deloc aşa cum se anticipase iniţial.
Marius Apostol, militar rănit în Afganistan: În 2011, când eu am fost rănit, mie personal, un militar care trecusem prin şase teatre de operaţii, mi-a luat un pic timp să învăţăm o altă organizare a talibanilor. O altă luptă de gherilă. De a nu fi surprinşi.
În total, peste 30 de mii de militari români au fost trimişi să lupte în teatrul de război. Securizarea provinciei Zabul, o suprafaţă comparabilă cu cea a Dobrogei, a fost una dintre cele mai grele misiuni. Trupele pentru operaţii speciale trimise din România sunt şi acum alături de forţele speciale americane şi britanice.
În tot acest timp România a cheltuit în conflictul din Afganistan peste 2,5 miliarde de lei. A fost şi pentru prima oară după Al Doilea Război Mondial când militarii americani au participat la operaţii armate sub comandă românească.
Retragerea lasă în urmă o ţară încă frământată de conflicte interne politice şi militare. Presa internaţională vorbeşte despre planuri de răzbunare a talibanilor asupra propriei populaţii care a ajutat în tot acest timp soldaţii coaliţiei. Zeci de translatori şi familiile lor cer de exemplu Marii Britanii să fie primiţi în ţară, după retragerea contingentului britranic.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Plănuim să finalizăm retragerea tuturor trupelor în câteva luni. Orice atac taliban asupra trupelor noastre în această perioadă va fi întâmpinat cu un răspuns puternic.
Toţi militarii ar trebui să fie retraşi până la 11 septrembrie 2021, dată cu puternică încărcătură simbolică pentru că marchează 20 de ani de la atacurile teroriste din Statele Unite. Aproape 10 mii de soldaţi NATO sunt în prezent în Afganistan. 2 mii 500 dintre ei sunt americani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰