Antena Meniu Search
x

Economia Italiei s-a contractat cu 0,4% în al doilea trimestru din 2023. Şi economia Austriei s-a redus cu 0,7%

Economia Italiei s-a contractat în T2, punând sub semnul întrebării perspectivele din 2023.

de Redactia Observator

la 01.09.2023, 16:21

Economia Italiei s-a contractat cu 0,4% în al doilea trimestru din 2023. Şi economia Austriei s-a redus cu 0,7%
Italia - Profimedia

Economia Italiei s-a contractat cu 0,4% în trimestrul doi din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, fiind afectată de cererea internă slabă, arată datele revizuite publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (Istat), relatează Reuters, citat de Agerpres

Economia Italiei s-a redus cu 0,4% în al doilea trimestru al anului 2023

Iniţial, Istat anunţase un declin de 0,3% al celei de-a treia economii a zonei euro, în timp ce analiştii estimau o stagnare. Investiţiile şi cheltuielile guvernamentale au scăzut semnificativ în perioada aprilie-iunie 2023, comparativ cu primul trimestru, în timp ce cheltuielile de consum au stagnat. Atât importurile, cât şi exporturile au scăzut cu 0,4%.

În ritm anual, PIB-ul a crescut cu 0,4% în trimestrul doi din 2023, după ce datele preliminare indicaseră un avans de 0,6%. Revizuirea în scădere pune sub semnul întrebării perspectivele pentru 2023 întregul an, în condiţiile în care Guvernul premierului Giorgia Meloni pregăteşte bugetul pe 2024.

Pe acelaşi subiect

Miniştrii italieni au criticat în mod repetat BCE pentru majorarea dobânzilor, spunând că politica monetară ar putea duce la intrarea în recesiune a zonei euro. În primul trimestru din 2023, PIB-ul Italiei a înregistrat o creştere de 0,6%, comparativ cu precedentele trei luni, şi de 2% faţă de perioada similară din 2022. Oficial, autorităţile de la Roma se aşteaptă în 2023 la o expansiune de 1%, o încetinire semnificativă faţă de un avans de 3,7% înregistrat în 2022. Istat estimează o creştere de 0,7% în acest an.

Şi economia Olandei s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv, cu  0,3%, potrivit unei prime estimări, ceea ce face ca ţara să intre într-o "uşoară recesiune". 

Şi economia Austriei s-a redus cu 0,7% în al doilea trimestru al anului 2023

Economia Austriei s-a redus cu 0,7% în al doilea trimestru al anului 2023, faţă de estimarea preliminară de reducere cu 0,4%  Declinul a fost determinat de scăderea consumului și a investițiilor.

Inflația din zona euro rămâne neschimbată în august

În ciuda scăderii prețurilor la energie, Banca Centrală Europeană a declarat că inflația în cele 20 de țări din zona euro a rămas neschimbată la 5,3% în august. Banca ar putea întrerupe majorările repetate ale dobânzilor, pe care le-a adoptat pentru a încetini inflația.

În ultimele 13 luni, BCE a majorat constant rata dobânzilor, într-un efort de a menține inflația sub control. Analiştii se aşteaptă însă la întreruperea acestei politici, având în vedere încetinirea vizibilă a creşterii economice. Următoarea şedinţă a BCE este programată pe 14 septembrie.

Indicele prețurilor de consum pentru zona euro a fost susținut de o creștere de 9,8% a prețurilor la alimente, alcool și tutun începând cu luna august a anului trecut. Între timp, inflația de bază, care nu include combustibilul și alimentele, a scăzut la 5,3% în august, de la 5,5%. Prețul carburanților a scăzut cu 3,3% deoarece preţul petrolului la nivel mondial a rămas neschimbat, iar vara a redus cererea de combustibil pentru încălzire.

"Mica surpriză pozitivă pentru inflația generală din zona euro din august s-a datorat în întregime energiei, în timp ce inflaţia de bază a scăzut", a declarat Jack Allen-Reynolds, economist șef la Capital Economics. Creșterea zonei euro a fost afectată de evoluţia celei mai mari economii din UE, Germania. Fondul Monetar Internațional estimează că Berlinul va fi singura economie majoră care se va micșora în acest an, în scădere cu 0,3%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Economia Italiei s-a contractat cu 0,4% în al doilea trimestru din 2023. Şi economia Austriei s-a redus cu 0,7%